Новият парламент. Началото. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ

Депутатите полагат клетва

Новият парламент. Началото. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ | StandartNews.com

11:15 ч. Новият шеф на парламента е Никола Минчев. Той бе избран с голямо мнозинство от 158 гласа. Ще работя за това българският парламент да бъде място за създаването на градивни закони. За да живеем в една по-добра България, каза 34-годишният Минчев.

10:50 ч. 34-годишният юрист Никола Минчев от „Продължаваме промяната” бе предложен за председател на НС. По искане на ДПС бе дадена 30-минутна почивка, за да може групите да се запознаят с кандидатурата на Минчев и да решат дали да го подкрепят или да издигнат алтернативни предложения.

Ето кого предлага Кирил Петков за шеф на парламента

ВИЖ ОЩЕ: Ето кого предлага Кирил Петков за шеф на парламента

10:45 ч. От днес започва да тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното. Това каза председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от името на група за старта на новия парламент.

ВИЖ ОЩЕ: Костадинов: Владеете чрез страх. Но ние се опълчихме

"Страхът в тази зала буквално може да се усети. Стъпвате върху страх и владеете чрез страх", каза той и посочи, че не може вечно да се краде, лъже и изнудва.

"Българите, които подкрепиха "Възраждане", не се страхуват. Притиснат до стената човек има два избора - да се подчини, или да се опълчи. Ние възрожденците се опълчихме", заяви още Костадин Костадинов.

10:35 ч. Христо Иванов хвърли кърпата. Няма да ставам министър, заяви съпредседателят на Демократична България в декларацията от името на групата. Ние ще дадем своя принос за съставяне на правителство. Освен настояването на нашите приоритети е добре да си спомним, че можем да помогнем, правейки крачка в страни, каза той.

ВИЖ ОЩЕ: Христо Иванов: Няма да съм министър, да дадем път на нови лица

10.25 ч. „Настъпил е моментът, в който хората с пристойно поведение, почтеност, знания, умения и опит е необходимо да обединят усилия и да запретнат ръкави в решаването на животрептящите, неотложни проблеми от ежедневието на хората, пренебрегвайки и укротявайки егото си. Необходимо е да спрем да се оправдаваме, а да действаме“, каза от името на ИТН топ финансистът Любомир Каримански.

ВИЖ ОЩЕ: Каримански: Да запретнем ръкави и да действаме. Ще има ли кабинет?

„ПГ на ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, парламентът да работи през целия си мандат. Ще се стремим да следваме трите принципа за процъфтяване на човешкия живот и хората в България да бъдат спокойни“, каза още Каримански.

10:15 ч. Преди 5 г. казахме, че има паралелна държава и започнахме своята битка. Посочихме най-големите си враговне - страхът и апатията на хората, че не може нищо да се промени. Преди година хиляди българи излязоха и показаха, че са преодолели този страх. Това каза председателят на коалиция БСП за България Корнелия Нинова в речта си при откриването на 47-мото НС.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова: БСП ще бъде гарант за стабилност на България

Промяната означава първо, закони, които не са лобистки, второ - прилагане на тези закони и трето, наказание за този, който ги е  нарушил. Ако реформираме съдебната система, то промяната е станала. Ние имаме предимство, защото отдавна водим тези битки. Трябва да се справим с три кризи и да не допуснем четвърта - политическа, ако не съставим редовно правителство, допълни тя.

10:00 ч. Хората очакват от нас решения, които да повлияят положително върху техните доходи, стандарт и сигурност. Работодателите очакват да направим държавата и институциите й техен партньор. ДПС ще дадем своя принос за реализация на тези очаквания. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първата си реч от трибуната на новия парламент. И предупреди: Много скоро ще преозмислим значението на думата бедност!

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: Ще работим за доходите на хората

Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения, ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката, категоричен бе той.

9:50 ч. Осъзнаваме необходимостта от съставяне на редовно правителство и работещ парламент за излизане от кризата. Затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ-СДС, каза председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова: ГЕРБ-СДС ще бъде коректна опозиция

Парламентарната ни група ще бъде опозиция. Не възприемаме ролята си на опозииця като инструмент за нагнетяване на напрежение. На ситуацията в страната може да се отговори само с разумни решения. Готови сме да водим разговори с всички политически партии и да работим за националния интерес за излизане на кризата, допълни тя.

ВИЖ ОЩЕ: Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС ще бъде коректна опозиция

9:40 ч. Време е за всички нас да си свършим работата. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната” Кирил Петков в първата си реч от парламентарната трибуна.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков: Не майбаси, а предприемачи по пътищата

"Време е да вложим смисъл в думите народен представител. Народен представител е човек, който представлява не само своите избиратели, а целия български народ. Наш дълг е да служим на българския народ - горд народ с велика история, който се намира  на най-красивото кътче на земята”, каза Петков. И допълни: „За съжаление прекалено дълго време народните представители преди нас не са с свършили добре работата. Затова България е изправена пред огромни предизвикателства".

9:30 ч. Време е за национален консенсус. Това каза президентът Румен Радев в обръщението си към 47-ото НС. Нека да осмислим мисията, която народът ни възложи. За първи път формираме трети парламент в рамките на година. Партиите, които събраха най-много гласове в предишните два избора, не успяха да направят кабинет.

Но българите не се отказаха от промяната. Време е за национален консенсус. Той трябва да съдържа приоритети, които да върнат на българите свободата и законността. Това е важно за благоденствието и модернизацията на България, дъполни той.

9:20 „Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществени интереси“. Така доайенът на 46-ото НС Силви Кирилов ориса новия парламент. Той откри заседанието и произнесе първата реч.

ВИЖ ОЩЕ: Силви Кирилов ориса парламента. Какво заръча на депутатите?

9:15 Депутатите се заклеха. В пленарната зала прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Текстът на клетвата е:  "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

9:10 Кворум има. Доайенът на 47-ото НС доц. Силви Кирилов удари пленарния звънец и откри първото пленарно заседание

8:50 Чувствам се изключително добре. Като на работа. С тези думи народният представител от ДПС Делян Пеевски влезе в Народното събрание за клетвата на новите депутати.

8:45 ГЕРБ ще са опозиция, но ще подават ръка. „В рамките на тази година вече за трети път ще бъдем опозиция. Ще бъдем знаеща, можеща, конструктивна опозиция. Такава, която е готова да подаде ръка, когато става въпрос за националния интерес, но и такава, която е изискваща – например, когато става въпрос на нови нива на външния дълг“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ, минути преди клетвата на депутатите.

8:30 Готови сме с експертиза да поемем всяко едно министерство. Необходимо е с уважение към победителя към тези избори той да конструира рамката, за да може да знаем къде се отрежда нашето място в хода на преговорите, каза топ финансистът на ИТН Любомир Каримански.

8:15ч. Протест пред парламента срещу зеления сертификат. Петдесетина души с плакати са пред централния вход на НС, за да искат отмяна на сертификата.

8: 00 ч. Обрат! Няма да има ротация през една година на шефа на Народното събрание. Това стана ясно при влизането на парламентарните лидери в НС за първото заседание на новия парламент днес. Идеята стана ясна, след като в медиите изтече окръжно писмо на Демократична България, в което се представя структурата на новия кабинет и се казва, че преговорните екипи на „Продължаваме промяната”, БСП, Има такъв народ” и ДБ са решили шефът на НС да се сменя през една година като първа но поста ще седне Корнелия Нинова.

Това не е обсъждано, няма да съм парламентарен шеф, каза Нинова на влизане в НС. Ние имаме предложение за зам.-председател на парламента, това е Кристиян Вигенин, допълни тя.

7:55 ч. В ход е подготовката на писмено коалиционно споразумение. Това заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова на влизане в парламента. "Вчера следобед още веднъж се видяхме с Кирил Петков и Асен Василев, имаме  уговорка до неделя да изчистим всичко”, каза тя. Нинова отрече председателят на НС да е на ротационен принцип. Отрече още тя да се кандидатира за шеф на НС.

7:40 ч. След два неуспешни опита, партиите отново имат шанс да направят стабилна коалиция и работещо правителство.

7:35 ч. Очаква се президентът Румен Радев да произнесе слово в пленарна зала. То до голяма степен ще зададе тона на новия парламент. Радев не произнесе реч при откриването на миналото,  46-ото НС.

7:30 ч. Новият парламент полага клетва днес.7 партии ще заемат местата си в пленарна зала. Това са „Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС, БСП, Има такъв народ, Демократична България и Възраждане.Първото пленарно заседание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител – 70-годишният лекар Силви Кирилов от „Има такъв народ”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай