Новият македонски премиер говори за Петков -за кое няма да отстъпи

Надявам се да развием приятелски отношения, каза Димитър Ковачевски

Новият македонски премиер говори за Петков -за кое няма да отстъпи | StandartNews.com

Номинираният за министър-председател на Македония Димитър Ковачевски изрази надежда, че ще изгради конкретни и приятелски отношения с българския премиер Кирил Петков, който обяви посещението си в страната на 18 януари.

По време на първото посещение на Петков в Скопие Ковачевски очаква да положат основите за по-нататъшни разговори и форми на сътрудничество и напредък, но и размах на действие извън строго историческите рамки и определения. Това каза бъдещият премиер в интервю за агенция МИА, предоставено и на БТА.

"Сближаването и сътрудничеството между двете страни във всички области на живота е важна предпоставка за премахване на съмненията и заблудите. Готов съм да отворя нова страница в отношенията с България и да изградя искрено приятелство и по-добро бъдеще за двете страни. Гласът на омразата трябва да бъде заглушен. Наистина имаме повече прилики, отколкото разлики като държави и трябва да се концентрираме върху общия интерес. Само с този подход ще ни запомнят като лидери, преодолели балканските конфликти с европейски подход", каза Ковачевски.

Той подчерта, че двете страни имат голям потенциал за развитие на конкретно сътрудничество в няколко области: икономика, инфраструктура, туризъм, образование и култура, подпомагане на европейската интеграция и сближаване на нашите народи и граждани.

"Правото на самоопределение и отделна идентичност и език е неотменимо право на всеки народ. Затова в преговорите не можем да правим отстъпки около това, че сме македонци от Република Северна Македония, които говорят македонски и имат специална идентичност. Това е отразено в Декларацията, която беше приета от нашия парламент с подкрепата на всички партии", изтъкна Ковачевски.

Основният фокус на неговото правителство през следващите три месеца, както посочи, ще бъде поставен върху енергийната криза и вече е изготвен план. Той лично вижда в кризата шанс страната най-накрая да направи енергиен преход и да поеме в нова посока за енергийна независимост. Ковачевски обяви и подготовка на серия антикризисни мерки, които ще дадат силен стимул за фирмите и ще подкрепят семейния бюджет на гражданите. Той добави, че в бюджета вече има свободни 130 милиона евро и в следващия период ще последват антикризисни мерки в помощ както на гражданите, така и на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай