Нови разкрития за "Хемус". МВР: 60 млн. изнесени в сакове

Бойко Рашков даде брифинг

Нови разкрития за "Хемус". МВР: 60 млн. изнесени в сакове | StandartNews.com

Нови разкрития за строежа на магистрала „Хемус” направи МВР-шефът Бойко Рашков. Той и служители от системата на МВР обявиха на брифинг резултатите от проверката за строителството на АМ „Хемус“.

"Днес ще представим конкретни данни за това как превежданите авансово средства за строителството на АМ "Хемус" са се движили между различни фирми и къде са отишли на финала", каза Атанас Илков от ГДНП.

"От близо 84 млн. за Лот 5 на АМ "Хемус" – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували", заяви Атанас Илков.

„Установено е, че на .от 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж”, каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„На Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. ", каза още той.

"Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", обяви Станев.

"По сигнал в ГДБОП започна проверка по Лот 5 и проследихме пътя на отпуснатата през лятото на 2020 г. на "Автомагистрали ЕАД" авансова сума на търговско дружество в размер на около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация, като договорите са подписвани по облекчен ред без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки", каза директорът на ГДБОП - Калин Стоянов.

"На 3 октомври се образува досъдебно производство и за 24 часа се извършиха много огледи, претърсвания, изземвания и др. на общо 17 адреса в София, Благоевград, Видин и Монтана, където се иззеха много документи, лаптопи, телефони и парични суми в големи размери, и са разпитани около 20 лица", каза още той.

За пътя на парите говори главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„Търговското дружество, ще го наречем "Х", е получило от "Автомагистрали" авансово сумата от 84 108 000 лв. Участъкът няма разрешително за строеж. Въпреки всичко сумите са отпуснати. Сумите се привеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество - буфер", каза Тодоров.

„Буферната фирма превежда получените суми към банкови сметки на т.нар. „кухи фирми“, регистрирани на социално слаби и нискограмотни лица, голяма част от тях са криминално проявени", каза още директорът на ГДБОП.

„В тези банкови сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. лв. Всичките тези пари са били изтеглени в деня на тяхното постъпване без предварителна заявка в чували и в сакове", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай