Новата ЦИК идва с ускорен старт

Парламентарната правна комисия започна изслушването на номинациите за комисари

Новата ЦИК идва с ускорен старт | StandartNews.com

Донякъде съм спокоен, донякъде съм притеснен. Мисля, че ще се запазят приемствеността и професионализмът. Мисля, че ще е необходим един период новата комисия да се стикова. Това ще е в условия на един ускорен старт. Това заяви в пред БНТ председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

"Аз съм доволен от предложенията на нашата парламентарна група. Подчертавам, че и в този състав ние няма да имаме мнозинство. Нашите опоненти ще лидират отново, те ще имат мнозинство. В тази насока съм притеснен, защото професионалните критерии са били заменени с критерии, свързани с политическата лоялност. Има случаи, в които е предпочетено уреждане на постове вместо професионални квалификации, смята той.

"Не сме имали за цел да поставяме "неудобни въпроси" по време на дебата. Има разбира се комични моменти. Замълчах си вчера на дебата. Разменихме малко по-остри думи с колегата Ивков. Моят въпрос беше кого той ще представлява. Не сме получавали, нито търсили подкрепа", коментира Кирилов.

"Следва сложна процедура. Разделя се на два потока. В едната част Народното събрание ще избере председател, зам.-председател и секретар. Другите членове трябва да бъдат предложени на президента. В процедурата, така както е устроена в конституцията, не са ясно очертани правомощията на президента. Той едва ли не издава указ за назначението на тези членове. Най-късно в средата на другата седмица, ако финалната част не се забави при президента, ще имаме нов състав на ЦИК", заяви той.

"Вчера се обърнах към колегата Зарков, който бе единственият представител на БСП. Редно е да защитят кандидатурите си за състав на ЦИК. Трябва да гласуват за своите кандидати. Те са спокойни, ако не посочат заместник-председател, всички техни кандидати ще бъдат избрани от президента. Най-малкото от политическа етика да се явят", призова Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай