Нинова заплашена от бойкот на вота за лидер на БСП

В крайна сметка битката в събота ще бъде между Нинова и нейния заместник Кирил Добрев

Нинова заплашена от бойкот на вота за лидер на БСП | StandartNews.com

Очакван бойкот на прекия избор за лидер на БСП най-вероятно ще провали преизбирането на Корнелия Нинова за председател. Това стана ясно в навечерието на паметната за социалистите дата - 9 септември, три дни преди вътрешнопартийния вот, пише "Марица".

Трима от регистрираните петима кандидати за председател на соцпартията вчера обявиха, че се отказват от борбата. Първи депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков се възмутиха от поведението на Нинова и заподозряха готвени манипулации при гласуването. След тях от кампанията се отказа и Георги Тодоров, като и тримата призоваха да се бойкотира вотът в събота. За да бъде валиден, в него трябва да са участвали повече от половината членове на БСП, които са близо 80 000. Ако това не стане, изборът на нов председател ще стане на предстоящия конгрес на 26 септември.

"Ясно е, че Корнелия ще събере най-много гласове от редовите бесепари. Въпросът е колко ще отидат до урните. Ако опозицията бойкотира вота, едва ли и с "мъртви души" ще могат да докарат повече от 50% гласували. Така битката за лидерския пост ще се отложи за конгреса.  Тогава обаче изобщо не е сигурно, че делегатите няма да подкрепят фаворита на опозицията, какъвто се очертава Кирил Добрев", коментираха запознати с вътрешните битки в столетницата.

Според тях вчерашният ход на Жаблянов, Янков и Тодоров е логична стъпка на опозицията на Нинова в опита да я детронира. Тримата хвърлиха кърпата точно преди планирани срещи със социалистите в София и Пловдив, където са най-големите партийни организации.

Като аргумент за своето решение опонентите на соцлидерката посочиха отхвърлянето на няколко техни искания. Първото е списъците на членовете на БСП, които имат право да участват в прекия вот за лидер на 12 септември, да бъдат публично обявени.

Второто е да се премахнат мобилните секции за гласуване, защото не гарантират тайната на вота и допускат оказване на натиск върху партийните членове.

Третото искане беше от състава на червената ЦИК да бъдат отстранени секретарят Вяра Емилова и Димитър Данчев, защото провеждали агитация по време на кампанията. Тримата конкуренти на Нинова настояха и за оставката на временния председател на партията Владимир Москов. И се оплакаха, че не е ясно как е разписан бюджетът за изборната кампания. Претенциите им обаче не бяха уважени от ръководството на "Позитано".

Янков и Жаблянов хвърлиха кърпата като кандидати и призоваха за бойкот на преките избори в БСП: "Оттегляме се от участие в кампанията и заявяваме, че исканията, които поставихме в писмо до Националния съвет, Изпълнителното бюро и ЦКПИ на 1 септември, не бяха удовлетворени. Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат. Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати", се посочва в декларацията на Жаблянов и Янков, публикувана във Фейсбук.

Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети. Призоваваме за неучастие в предстоящия избор, с което да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура. Конгресът е нашият висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация", категорични са двамата социалисти. По-късно те бяха подкрепени и от Тодоров, който е финансов експерт и най-малко популярен сред петимата номинирани за прекия избор. 

В крайна сметка битката в събота ще бъде между Нинова и нейния заместник Кирил Добрев, който беше категоричен пред "Марица", че няма намерение да се отказва от състезанието.

Междувременно все още не е ясно колко социалисти ще имат право на глас в предвидените 1152 избирателни секции. Това трябва да стане днес, когато е крайният срок всяка ОИК и РИК да заличи починалите и напусналите от началото на годината до тази дата.

Изборите за  лидер на партията ще започнат от 7 часа сутринта в събота  и ще приключат в 19 часа. За първи път в историята на столетницата  те ще се провеждат  по подобие на парламентарния и местния вот. Бюлетината е интегрална, като срещу всеки от кандидатите има номер. Под № 1 трябваше да се състезава Валери Жаблянов, № 2 - Георги Тодоров, № 3 - Кирил Добрев, № 4 - Корнелия Нинова, и № 5  - Красимир Янков.

На партийните избори, както и на парламентарните ще има и застъпници на кандидатите. Бюлетините ще се изпращат в централата в София и според прогнозите още късно същата вечер или в неделя ще стане ясно кой печели битката за червен лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай