Нинова сложи БСП под обществена карантина

Социалистите абдикират като парламентарна опозиция

Нинова сложи БСП под обществена карантина | StandartNews.com
  • Социалистите абдикираха като парламентарна опозиция

Когато във фаталния петък,13-и, Корнелия Нинова подкрепи въвеждането на извънредно положение заради битката с коронавируса, мнозина си помислиха, че соцлидерката най-после е пораснала. Тя не само не оспори необходимостта от тежки ограничителни мерки, но и подчерта, че едномесечният срок е по предложение на БСП. Разумно, крайната мярка, която за върви път се въвежда у нас след втората световна война, не може да е без срок. Затова и получи адмирации от всички. За миг Нинова влезе в ролята на разумен опозиционен лидер, който знае какво прави и го прави отговорно. Уви, само за миг. Както твърдят фаталистите, виновен е петък, 13-ти – той обръща всичко наопаки.

Уравновесеният опозиционен лидер оцеля не за дълго. Дали пред страха, че коронавирусът ще лиши лицемерните политици от изяви пред камера или просто заради особености на характера, Нинова бързо се върна в старата си кожа. А с нея и Столетницата, която иначе и поради дълголетието, и поради опита си би трябвало да се държи доста по-достолепно. И умно.

Стига дребни политически игрички, не е време за политиканстване, обърна се преди дни главният прокурор Иван Гешев към всички партии и техните депутати. Но остана нечут. Соцдепутатите предпочетоха да превърнат в четвъртък вечер правната комисия в арена за собствения си цирк. Червените абдикираха от заседанието, което гледаше предложенията преди второто четене на най-важния закон – за извънредното положение. А в него не всичко е идеално. Бизнесът видя геноцид за индустрията, защото го карат да плаща данъци за нещо, което не е направил. И то авансово. Най-големите работодатели излязоха със специална декларация. Но нямаше кой да защити позицията им. Няма кой да чуе и хората, които алармират, че насред извънредното положение мобилните оператори им спират телефоните за неплатени сметки и ако трябва да повикат лекар по време на изолацията си няма как да го сторят. Няма кой да подаде ръка и на бедните, които изнемогват под колекторския натиск и искат просто да могат да оцелеят до края на извънредното положение. Това са теми, по които, ако управляващите са глухи, истинската парламентарна опозиция би трябвало да бие камбаната. Но, не. БСП предпочете просто да отсъства. Парламентарна карантина.

БСП се е вторачила в пъпа си, радвайки се, че заради извънредното положение получи така нужното й извинение да спре кампанията си за лидер. И да остави Нинова на първия пост колкото може по-дълго време. Защото основният й конкурент Кирил Добрев отдавна сериозно й диша във врата. Миналия месец неговите зали се оказаха по-пълни от Ниновите. Затова БСП следва сталинския принцип - няма кампания, няма конкуренция за поста. В този случай онлайн партийните събрания и виртуалните срещи не са изгодни. А оправданието е налице – електоратът ни е аналогов!

След цял ден политическо надлъгване и партийни речи днес Нинова надмина себе си. Оправдавайки вчерашната абдикация на партията си, тя обяви, че БСП няма да подкрепи по същество предложенията в закона за извънредното положение, защото той едва ли не създавал хаос.  Не предлагате адекватни социални мерки, каквито предлага модерна Европа, каза соцлидерката  и видя „засилване на репресиите, отнемане на права, подслушване на хора и преследване на свобода на слово”. Примери обаче така и не посочи.

С партийните си игрички и евтини фалцетни речи обаче Нинова не помага на партията си. Напротив – вкарва я точно в руслото на политиканстването, за което Гешев предупреждава, че хората ще накажат. В извънредни ситуации клишираните думи и действия нямат място. И която й партия да залага на тях, може да получи само едно – дълга обществена карантина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай