Нинова: "Сделката" между ГЕРБ-ДПС и ОП продължава

БСП щели да се върнат в НС ако ГЕРБ им гарантират честни избори

Нинова: "Сделката" между ГЕРБ-ДПС и ОП продължава | StandartNews.com

"Сделката" между ГЕРБ - ДПС и "Обединени патриоти" продължава, за да просъществува възможно най-дълго новата тройна коалиция. Това обяви по време на пресконференция лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя настоя финансовият министър Владислав Горанов да обяви как точно ще бъде разсрочено задължението на Главното мюфтийство и оцени новото предложение на ГЕРБ за разсрочване на задължението за същото като старото, но в по-завоалирана форма.

Решението на ГЕРБ във връзка със Закона за вероизповеданията бе обявено вчера след консултации с парламентарните групи. "Никой не казва за колко време, при какви условия. Едно разсрочване за 50 години е скрито опрощаване. Искаме ясните условия, при които се разсрочват тези задължения. Министърът на финансите да излезе и да ги обяви", коментира лидерът на БСП.

По думите й сега управляващите манипулират обществото и хвърлят прах в очите му, че проблемът е решен. Нинова обвини управляващите, че по този начин внасят разделение в обществото, тъй като към едни и същи проблеми се подхожда по различен начин. Тя попита при тези условия ще бъде ли представен график за разсрочено плащане на общинските болници, за да не фалират, ще има ли график за разсрочване на задълженията на български граждани, които дължат пари на Топлофикация.

"Според нас сделката продължава. Гарантирам ви, че това предложение на ГЕРБ ще бъде одобрено единодушно от "Обединени патриоти" и ДПС. Просто защото така е договорено. Тя е старата под различна форма. Замазват очите на хората, за да просъществува възможно най-дълго новата тройна коалиция: ГЕРБ - ДПС - Обединени патриоти", заяви Корнелия Нинова.

Тя отказа да коментира намерението на ПГ "Воля - българските родолюбци" да напусне пленарната зала. "Ние ги знаем тези движения напред-назад на "Воля" -  ту подкрепят правителството, ту са в опозиция, дайте да изчакаме и да видим колко време ще продължи, ще има ли цена това излизане", изтъкна още Нинова.

Нинова заяви още, че ПГ на "БСП за България" ще се върне в парламента при условие, че управляващите изпълнят исканията им за гарантиране на честни и прозрачни избори.

БСП определи като "скандална" приетата от парламента поправка в Закона за концесиите за "Летище София" и попита управляващите предопределен ли е изборът на концесионер.  На пресконференция в централата на партията Елена Йончева заяви, че според тази поправка концесионният договор няма да е недействителен, ако не отговаря на българското законодателство, и изтъкна, че за първи път държавата е напълно уязвима и не може да защити своя интерес. "Затова ние задаваме въпрос: предопределен ли е изборът на концесионера, защо е необходимо да се направи тази поправка, която прави държавата напълно уязвима? Ако е предопределен изборът на концесионер - стоят ли турски интереси зад тази фирма", попита Йончева.

Тя припомни, че концесията на летището е била спряна 2017 г., по време на служебното правителство, именно защото този закон е застрашавал националната сигурност.

Нинова допълни, че с друга клауза от спорния законопроект, приет днес, се "връзват ръцете" на бъдещите управляващи. Тя обясни, че въпросната клауза е в отговор на неведнъж заявеното намерение на БСП да прекрати тази концесия, в случай че левицата е на власт.

"България ще трябва да плаща дори и виновен по договора да е концесионерът. Изрично се записва, че това ще трябва да се решава от Арбитражен съд. Тоест залагат се прегради към бъдещо прекратяване на концесията, което ни навежда на мисълта още веднъж, че е договорено всичко и трябва да се поеме отсега ангажимент към бъдещия концесионер, че който и да дойде на власт, няма да му засегне интереса", коментира лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай