Нинова обвини кабинета в „управление на хаоса“

Председателката на БСП се нахвърли на кабинета заради пенсиите

Нинова обвини кабинета в „управление на хаоса“ | StandartNews.com

„Хаос имаме с касови апарати, електронни регистри, а сега хаос и в пенсионната реформа и ощетяване на пенсионерите. От претенцията им за управление и правителство на стабилността, остана управление на хаоса във всички системи в държавата. Така не може да се управлява държава!“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Според нея има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират след 1 януари 2019 г. „От 68 000 души, които се очаква да се пенсионират тогава, 31% ще бъдат ощетени и ще получат по-ниски пенсии. Разбрахме, че волята на премиера е било да няма ощетени. Но два пъти волята на премиера беше да има ощетени“, коментира тя и обясни, че през 2015 г. е приета пенсионна реформа „Калфин“ при управлението на „Борисов-2“ с АБВ.

„Тази мъка и хаос в пенсионната реформа започна от тогава. Тогава в закона приеха, че ще отпадне възможността бъдещите пенсионери да избират тези три години, които са най-благоприятни за тях, и че при изчисляването на пенсията ще се вземе само осигурителният доход на лицето за периода след 31.12.1996 г. до датата на пенсия. Това беше първата стъпка“, припомни председателят на БСП. По нейните думи втората стъпка е била  предприета през 2018 г. – „Борисов-3“ с различно мнозинство – ГЕРБ и ОП. Нинова припомни, че те са щели да се борят за 300 лв. минимална пенсия, а са приели реформата, с която се утежнява законът от 2015 г.

„Отново потвърдиха, че трите години стаж преди 1997г няма да могат да се посочват от пенсионерите и допълнително премахнаха годините от 1997г-2000г при изчислението на размера на пенсиите. Така на две стъпки беше взето това решение за пенсионната реформа“, каза още тя. Нинова отхвърли твърденията, че това е било консенсусно решение, като показа стенограми от 2015 г. и 2018 г.

„През 2015 г. на 32 страници стенограма БСП обяснява защо това не трябва да се приема. Не сме участвали в този консенсус. Това решение беше прието с гласовете на ГЕРБ и АБВ. Стенограмите от 2018 г. показват, че решението е прието с мнозинство ГЕРБ и ОП, отново след сериозни дебати, позиция и гласуване против тази реформа“, каза още тя.

Нинова е на мнение, че правителството на Борисов с различи партньори, провежда такава целенасочена и последователна политика, с която ощетява българските пенсионери и бъдещите такива, които няма да могат да получат достойна пенсия за труда, който са положили. „Това е посегателство върху най-слабата и уязвима група от обществото – пенсионерите, по-голямата част от които живеят и на прага на бедността. Противопоставят една група българи на друга, което е абсолютно недопустимо“, категорична Нинова.

Тя подчерта, че от 2015 г. досега БСП е последователна срещу тази реформа и е внесла и предложила алтернативна пенсионна реформа, самостоятелен законопроект на Кодекса на социалното подпомагане, с което показва какво е виждане й за пенсионната реформа. „Всичко беше отхвърлено и през 2015 г, и през 2018 г. Днес заявяват, че няма да има ощетени и такава била волята на премиера. Ние премиерско-волева република ли сме или законово-парламентарна република? Ако искат нещо да правят, това не зависи от волята на премиера, а от промени в законите, които това мнозинство приема два пъти“, посочи Нинова.

Според нея в момента цари пълен хаос и тепърва ще изчисляват какъв бил ефектът, колко хора ще бъдат засегнати, колко пари ще трябват. „Това нещо, уважаеми управляващи, се прави преди да се приеме законът. А не след като го приемат и настъпи това, за което предупреждаваме вече трета година“, каза още Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай