Нинова: Частните болници, къде сте?

БСП подкрепя извънредното положение

Нинова: Частните болници, къде сте? | StandartNews.com

Къде са частните болници, те не могат да стоят встрани при тази тежка ситуация с коронавируса. Това попита от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за въвеждане на извънредно положение. Тя настоя частните болници да се включат и призива правителството да предприеме мерки, за да накара частните болници също да предоставят база и специалисти за справяне с епидемията.

БСП ще подкрепи въвеждането на извънредно полежение, каза Нинова. Тя съобщи, че именно по предложение на БСП е прието ограничението извънредното положение да бъде само за 1 месец. Ниновасъщо благодари на лекарите, които са на първа линия и всеки ден се борят със заразата.

"България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани", каза Нинова.

Второто, което ние предложихме - правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията.

Член 57 от Конституцията гласи:

 (1) Основните права на гражданите са неотменими.

(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.

Нинова заяви, че очаква от МС законодателни инициативи. "Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи", допълни още Нинова.

"Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя , че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо", коментира Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай