Николов иска спешна сесия по сигурността в София

Столицата няма заместник-кмет по сигурността

Николов иска спешна сесия по сигурността в София | StandartNews.com

Общинският съветник от БСП Николай Николов настоява за спешна сесия по сигурността на Столичния общински съвет.

По думите му черната новина за стрелба в столичното метро поставя неотложни и неудобни въпроси към кмета на София Йорданка Фандъкова, защото явно сигурността в този обект от критичната инфраструктура не е на достатъчно добро ниво.

Той припомни, че столицата няма заместник-кмет по сигурността.

„През годините, многократно общинските съветници от БСП сме поставяли въпроса за необходимостта от заместник-кмет по сигурността. Но дежурният отговор на госпожа Фандъкова е, че тя лично отговаря за този ресор“, обясни Николов

Социалистът припомни, че е прието веднъж годишно Столичният общински съвет да има сесия, посветена на сигурността в София. На тази сесия се изслушват директорите на СДВР, на Столична дирекция „Пожарна безопасност“, на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и други.

„Последната такава сесия се е провела на 28.3.2019 година - преди 2 години, в миналия мандат на СОС. Ето защо е нужна спешна сесия на тема „Сигурност“ в столицата“, счита общинският съветник от БСП.

Според Николай Николов на нея трябва да се разгледат редица въпроси, като това колко е недокомплектът в СДВР и какви са причините за него, колко са регистрираните и разкрити престъпления за 2019 и 2020 година и от какъв характер са, докъде е стигнало изграждането на видеонаблюдението по квартали в София.

„Какво е финансовото и общото състояние на „Общинска полиция“, „Егида – София“ ЕАД и дирекция „Аварийна помощ и превенция“? Каква е готовността на столицата при земетресения, наводнения или пожари?“, пита още Николов и допълни, че това са само част от въпросите, които имат съветниците от БСП.

„Надяваме се най-сетне госпожа Фандъкова да признае, че е нужен заместник-кмет по сигурността“, заяви в заключение Николай Николов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай