Николай Вълканов: Няма да си купувам партия

Правителството на Борисов удържа думата си да не прави популистки ходове

Николай Вълканов: Няма да си купувам партия | StandartNews.com

„Аз партия няма да си купувам, аз съм далече от политиката, въпреки че пряко всички участваме в политиката. Не може да си голям работодател, а в „Минстрой“ работят 4000 човека, и да си безразличен към политиката и към това кой управлява тази държава. Винаги работодателите и синдикатите имаме отношение към политиката. За нас е важно да имаме стабилност, стабилно управление и това правителство, което е с мандат от 4 години, първо да го изкарва, да няма прекъснати мандати, защото това пречи на бизнеса“, заяви пред Канал 3 в предаването „Беновска пита“ шефът на Минно-геоложката камара Николай Вълканов.

Тези политици, с които се срещаме преди да влязат в парламента и те обещават в програмата си, те трябва я да изпълняват през цялото време. Това правителство на Борисов така направи, каза – няма да правим промени в данъчната политика, няма да правим популистки ходове – удържаха и бизнесът е доволен от това. Това иска бизнесът – спокойствие“, обясни Вълканов.

Според него цените на тока имат много голяма тежест, влияят върху бизнеса на енергоемките предприятия, а това за минната индустрия, металургията, те са значителна част. „И когато си планираш бюджета за годината, в това число заплати, ръст на заплати, ние правим всяка година минимум 10% ръст на заплатите, ти трябва да си сигурен и в суровините, които получаваш, че няма да има голям срив. Ето, например цените на цветните метали миналата година паднаха с 30%, това означава, че приходите ни са намалели с 30%, но ние не намаляваме работните заплати и не съкращаваме хората, държим ги. А когато цената на тока в сектора се вдига и то значително, с 20%-30% или с 50%, това започва да влияе“, каза Николай Вълканов.

„Ние гледаме какво се случва в Европа, нали все пак сме в ЕС, там енергоемките предприятия имат съвсем други цени за електроенергията. Ние това искаме, дали ще стане със закон, дали ще стане с решение, дали ще става по някакъв друг начин, но енергоемкият бизнес трябва да получава облекчения в цената на електроенергията“, шефът на Минно-геоложката камара.

По принцип много е важно работниците и служителите да получават високи заплати а не минимални, да получават високи заплати, да бъда осигурявани на тези високи заплати, за да може да имат високи заплати. А колкото до исканията на КНСБ, ние много често се разминаваме с техния искания по различни причини, но така или иначе, когато са необлагаеми две минимални работни заплати, това и за бизнесът е добре, и за работниците е добре, каза Вълканов.

За Борисов не мога да кажа, че той не е удържал на думите си, даже много често са го критикували в парламента за вдигане на данъците, но той казва това аз съм казал и министърът на финансите казва – ние няма да играем полулистки, това, което сме обещали, го спазваме. И това е много важно. Аз казах, когато инвестираш 100-200-300 милиона в индустрията, трябва да си сигурен какво ще се случва през следващите години. Аз казах, че влияе много цената на металите, когато цената на металите падне на борсата, ние започваме да губим приходи. И ако през това време правителството увеличи данъците и цената на тока, ние какво трябва да правим? Трябва да затваряме работни места, да намалим заплати и кой печели от това? Трябва така да се разсъждава и когато един политик разсъждава по този начин, ние гласуваме за него, категоричен беше той.

Местните избори са много важни за нас, защото там живеят нашите хора, някъде в Златоград, това е един доказал се кмет, Мирослав Янчев, той е от ГЕРБ, ние ще гласуваме за него, но не защото е от ГЕРБ, а защото доказа, че може да управлява тази община и да помага за развитието на бизнеса и на хората в общината. Кметът на Мадан, той е от ДПС, то там където ние работим, където имаме хиляди хора, където живеят нашите хора, техните деца, болници, градини, детски площадки. Всичко това е изключително важно за нас и нашите хора го виждат. Те знаят много добре кой е Мирослав Янчев. Това са кметове, с които работим всеки ден, ние ги познаваме. Няма нужда някой да ни казва колко е добър единият и колко е добър другият, каза още Николай Вълканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай