Николай Василев хвърли бомба за харвардците

Те са леви ултрапопулисти, каза номинираният за премиер от ИТН

Николай Василев хвърли бомба за харвардците | StandartNews.com

Идеята да не се предлага финансовото ведомство на Асен Василев в кабинет на "Има такъв народ" е била на номинирания за премиер Николай Василев. Разкритието направи лично политикът, когото Слави Трифонов предложи за министър-председател на правителство на ИТН, но бе принуден да оттегли след остри реакции и нападки, както от т.нар. партии на протеста, така и от медии. И заради опитите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" да кадруват в него.

Причината е, че тримата служебни министри Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, първоначално поканени в кабинета на ИТН, имат прекалено леви и популистки виждания, заяви Василев в интервю за "Лице в лице" по бТВ.

С тях може да се работи, но не във финансовото министерство, категоричен бе той.

Ще ви призная, че даже имаше няколко часа, в които мислех какво да направя, ако партията ми наложи все пак Василев да отговаря за бюджета на страната. Щях да се откажа да бъда кандидат за министър-председател, разкри топ икономистът. И заяви: Разликата между нас е от 5 милиарда нагоре. А задача от 5 милиарда не може да има решение с положителен изход.

Василев съобщи, че самият Слави Трифонов първоначално държал Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков да присъстват в екипа. Разговорите с тях са били водени много преди изборите.

Така беше два до дни преди изборите, обясни Василев. И каза: "Човек като мен не може да има ултрапопулисти за финансови министри". Той имал сериозни разногласия с тримата служебни министри относно приемането на еврото, данъците, бюджетните разходи.

6 разлики между себе си и тримата служебни министри избори Николай Василев.

Първо - Познавате ме като един от хората, които отдавна работят за влизането ни в еврозоната. Други хора не го подкрепят, каза Николай Василев.

Второ - Привърженик съм на ниските данъци и съм посветил част от живота си за намаляването на всички данъци в България. Служебното правителство току що внесе в дадена международна организация позиция на България, която по никакъв начин не е обсъждана и обявена в страната за вдигане на данък печалба от 10 на 15 % за определени компании. Това никога не бих го направил, камо ли по този начин - от служебно правителство, без обществено обсъждане и дори без прессъобщение, възмути се политикът.

Трето - когато участвах в Тройната коалиция, която имаше ляв премиер Сергей Станишев, бюджетните разходи бяха 39% от БВП и паднаха до 36% от БВП. Това е моят идеал и аз съм участвал в този процес. В момента, тази седмица вървим към 45% - никой не го казва, разкри още Николай Василев. И допълни, че лавината е тръгнала и може би в следващите години ще стигнем 50 на сто.  

Четвърто - привърженик съм на нулевия бюджетен дефицит не от днес, а от 1997 г. Двете правителства, в които съм участвал, имаха големи бюджетни излишъци. А в представите на служебните министри трябва да има огромно харчене, огромни дефицити и огромни дългове, каза още Николай Василев.

Пето - основна работа и задача на всички финансови министри би следвало да е развитието на капиталовите пазари, но там няма нищо, обясни Василев.

Като шеста разлика със служебните министри Василев посочи актуализацията на бюджета, за която той е категорично против. Помнете ми думата през декември някой ще направи нова актуализация на бюджета. Някои хора първо искат да харчат, каза Николай Василев. Този бюджет е най-щедрият бюджет в 1300-годишната история на България, 10 милиарда. Сегашните министри отиват на 45 разходи от БВП. Който не може да се оправи с 52 милиарда с колко ще се оправи - със 100 ли?, възмути се Василев. И добави: "От бюджет на излишък минаваме на 5 милиарда дефицит. С актуализацията в момента вървим към 30 000 лева държавен дълг на глава от населението. Така както вървим, скоро може да имаме 50 000. Вашето дете може да дължи 100 000 лева и да реши да избяга, а останалите да живеят в гръцко-венецуелски сценарий". 

Той съобщи, че със Слави Трифонов се познава отдавна. Между нас приликите са огромни, а разлики в идеи и визии – почти няма, каза политикът. И допълни: „За мен беше чест и отговорност, че първата политическа сила в този парламент се спря на мен като възможен кандидат за министър-председател.“. Той не е бил част от създателите на партията, но по различни поводи се е виждал с представители на ръководството. Включил се към проекта ИТН, защото открил много професионалисти и почтени хора в екипа на ИТН. „Там не съм открил никакъв популизъм и социализъм. Те са десни, реформатори, като мен, тоест аз смятам, че съм много подобен на тях“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай