Ненков: БСП изпада в нелепа ситуация

Александър Ненков от ГЕРБ и Крум Зарков от БСП разговарят по въпроса

Ненков: БСП изпада в нелепа ситуация | StandartNews.com

Народните представители се събират на извънредно заседание от 9 ч. днес. Парламентът ще заседава по искане на БСП.

От БСП настояха да бъдат изслушани и премиерът Бойко Борисов, и вътрешният министър Христо Терзийски за насилието над журналисти и протестиращи по време на Националната конференция на ГЕРБ.

"Това заседание е крайно наложително по думи на самите управляващи, които няколко дни подред и няколко седмици подред обясняват, че не подават оставка, тъй като парламентът трябва да приеме важни актове. Едни от най-важните актове, които парламентът трябва да приеме е бюджет и ясно да разграфи помощта, която ще бъде оказвана на хората, пострадали от коронавируса и от кризата, от която сме предизвикани", каза пред БНТ депутатът от БСП Крум Зарков.

"Към министър-председателя имаме въпроси защо на партийно мероприятие на управляващата партия се посяга на журналисти и граждани, защо се посяга на свободата на словото, но всичко това би трябвало да го дебатираме в зала. За жалост към този момент единственият ми колега е този от ГЕРБ, който седи до мен и наистина ще бъде тежко разочарование и много силен удар по Конституцията, ако те просто се скрият от дебата", продължи той.

"В Конституцията е ясно записано в чл.106 какво и как трябва да се управлява държавният бюджет. Само да припомня на колегата г-н Зарков в нелепата ситуация, в която изпада в момента БСП с тези две точки за дневен ред, които считаме, че са абсолютно нелепи. Първо, от гледна точка на това да задължиш Министерски съвет да внесе актуализация на бюджет при положение, че самият бюджет беше актуализиран до края на април, когато бяха дадени новите рамки с евентуално теглене на нов кредит, до който евентуално не се е стигнало, както и натрупване на дефицит до 3,5 млрд. лв. Следователно ние вече минахме през този период. От там нататък Министерски съвет е този, който преценява дали и кога ще трябва да внесе актуализация на бюджета", отговори Александър Ненков от ГЕРБ.

"Що се касае до втората точка от дневния ред, която колегите от БСП са внесли за партийно мероприятие на ГЕРБ. Извинявайте, но по тази логика на наше партийно мероприятие, където определено имаше хора, които бяха казали самите те на полицията, че им е платено, това си е криминално деяние, представяте ли си парламентът да бъде разследващият орган, който да определи кой, как и по какъв начин е нарушил закона", продължи Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай