Най-чаканият документ. Вижте министрите и споразумението за кабинет

Днес Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство, гласуват го в понеделник

Най-чаканият документ. Вижте министрите и споразумението за кабинет | StandartNews.com
  • Днес Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство, гласуват го в понеделник

Най-чаканият документ вече може да бъде прочетен. „Продължаваме Промяната”  публикува официално на страницата си в интернет споразумението за съвместно управление на България в периода 2021-2025 г. Документът беше подписан от лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев от една страна и с лидерите на всяка една от другите три формации - „Има такъв народ”, „БСП за България” и „Демократична България”.

СПОРАЗУМЕНИЕ за съвместно управление на Република България в период 2021 г. – 2025 г.

Петима вицепремиери ще има новия кабинет с премиер Кирил Петков. Негови заместници от ПП ще са Асен Василев, който ще е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите, Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление. Лидерът на БСП в оставка ще е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, Гроздан Караджов (ИТН) ще е вице и регионален министър, а лидерът на зелените Борислав Сандов, съпредседател на Демократична България, ще бъде вице и министър на екологията.

ВИЖ ОЩЕ: Трите котви на кабинета "Петков"

ПП ще номинира също министрите на образованието и науката, на здравеопазването, на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта и съобщенията, на иновациите и растежа, както и министър на културата.

„БСП за България” ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, както и министри - на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма.

„Има такъв народ” ще участва в управлението вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството, министър на външните работи, министър на енергетиката и министър на спорта.

„Демократична България” ще предложи вицепремиер и министър на околната среда и водите, както и министрите на правосъдието и на електронното управление.

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър, е записано в споразумението. Ресорните министри определят и състава на политическите си кабинети. Всеки един от коалиционните партньори има право да предложи по един съветник, който да бъде назначен към всеки министър.

ФОТО бТВ

Областните управители и техните заместници се назначават по предложения на коалиционните партньори, в съответствие с тяхното парламентарно представителство, предвижда още документът.

ФОТО бТВ

Създават се 18 експертни съвета, в които всеки от партньорите излъчва до трима представители. Те ще координират взаимодействието и сътрудничеството в коалицията за изпълнение на целите и политиките, заложени в споразумението. Съветите ще провеждат работни срещи най-малко веднъж в месеца.

В споразумението са разписани детайлни политики и детайлни задачи.

ФОТО бТВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай