Намесиха още българи в Досиетата "Пандора"

В регистъра на международния консорциум от разследващи журналисти попадат братята Бобокови

Намесиха още българи в Досиетата "Пандора" | StandartNews.com

Още двама българи се оказаха в регистъра на най-голямото журналистическо разследване - Досиетата "Пандора", осветляващо сянката на финансовата система на най-богатите и влиятелни в света.

В регистъра на международния консорциум от разследващи журналисти (ICIJ) попадат братята Пламен Стоилов Бобоков и Атанас Стоилов Бобоков, пише "Труд". Документите за тяхното участие в офшорни компании са част от Paradise Papers и от търговския регистър на Малта. Търсачката разработена на интернет страницата на разследващите журналисти (www.icij.org/investigations/pandora-papers/) директно сочи, че двамата българи са част от досиетата.

Те имат участие в офшорката A&P GLOBAL MANAGEMENT LIMETED. Офшорката е основана в Малта с регистров номер С 52636 на 19.04.2011 г. Общият обем на издадените акции са 17,435,322 или 17 435 322 евро. Атанас и Пламен Бобокови са собственици на офшорката, а неин директор по документи е Пламен Бобоков.

Бобокови добиха популярност със скандала “боклукгейт” и с кореспонденцията със служители на президентството. Скандалът “боклукгейт” беше свързан с обвинения за извършване на престъпления, свързани с незаконно третиране на отпадъци, между които и опасни такива. В този период бяха повдигнати обвинения и за укриване на данъци в особено големи размери, които пък е възможно да имат връзка и с регистрираната в Малта офшорка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай