Намаляват заявленията от чужбина за вота

ЦИК заличи трима кандидати за депутати от списъците

Намаляват заявленията от чужбина за вота | StandartNews.com

Малко над 50 000 са подадените заявления за вот в чужбина от българите зад граница чрез е-системата на ЦИК. Това показват данните на сайта на комисията, след като в полунощ изтече крайният срок за подаването на документите. Те са с около 20 600 по-малко, което е близо ¼. За сравнение на вота през юли подадените заявления бяха около 71 000, а на изборите през пролетта – над 87 000, съобщава "Монитор".

По традиция най-много такива има от съседна Турция. Родната диаспора там  е подала 19 987. Следващи от са Обединеното кралство – с 7695, на трето място се нареждат от Германия – 5477.  Топ пет попадат още Испания и САЩ. Първите с 2839, а вторите – 2589.

Тези заявление ще послужат след това на ЦИК да реши колко общо ще са секциите зад граница и така всеки българин да може да гласува в най-удобната за него място. Крайният срок за това е към края на седмицата. В момента е ясна бройката на т.нар. автоматични секции, които са точно 671. Те задължителното се откриват, стига в тези места да са гласували поне 100 човека на последните няколко вота. Преди дни говорителят на ЦИК Цветозар Томов прогнозира, че очаква между 750 и 800 секции зад граница. За да се открие секция извън наше посолство или консулство обаче, е нужно подаването на поне 40 заявления на българи. Така тези нашенци ще бъдат включени в избирателния списък. Стига да има открити секции, българите могат да гласуват във всяка една от тях, но за целта на място ще трябва да попълнят декларация, че не са гласували другаде.

Иначе ЦИК заличи трима кандидати за депутати от списъците с мераклии за НС. Един от тях се оказа под 21 години в листата на ВМРО за Габрово. Други двама пък се оказаха с двойно гражданство, а по закон, за да бъдеш депутат трябва да имаш само БГ паспорт.  Единият казус е на кандидат на Продължаваме промяната“ в 23 МИР в София, който се оказа и израелско гражданство. Вторият казус кандидат от листата на Демократична България в 25 МИР, който е от Северна Македония. Наред се оказа че има 4-ма кандидати за депутати регистрирани в повече от два района от своята партия. По закон последната регистрация се заличава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай