На новите избори гласуваме само с машини

Отпушиха вота в чужбина, Радев назначава малка ЦИК

На новите избори гласуваме само с машини | StandartNews.com
  • Отпушиха вота в чужбина, Радев назначава малка ЦИК

Когато и да са предсрочните парламентарни избори, те ще са по нови, доста по-различни правила. Новите партии в НС отпушиха вота в чужбина, въведоха изцяло машинно гласуване и дадоха ЦИК в ръцете на президента.

Редица досегашни ограничения за гласуването на българите зад граница окончателно паднаха в четвъртък по предложение на "Има такъв народ", Демократична България и "Изправи се! Мутри вън".

След драматични дебати, гласуване и прегласуване, пленарната зала реши: отпада ограничението за образуване на до 35 секции за гласуване в страните извън ЕС.

Решението два пъти бе посрещнато от новите партии в парламента със ставане на крака, бурни овации и викове: "Браво!".

Секции в чужбина вече ще се образуват при подадени 40 заявления, а не както досега - 60. Създават се автоматично секции там, където на предходни избори в последните 5 г. е имало образувано поне една такава, в която са гласували не по-малко от 100 души.

Текстът, с който разкриването на секции може да се прави извън дипломатически и консулски служби, с изключение на горните две условия, обаче бе отхвърлен от ГЕРБ и БСП. Хората на Борисов бяха против, на Нинова - се въздържаха.

Престрелки за вота в Турция

Очаквано, страстите за вота в Турция разпалиВелизар Енчев (БСП). Турският президент ще кадрува в българския парламент, обяви Енчев. „Щастлив съм, че всички българи във Великобритания, САЩ, Канада видяха, че едни хора им забраняват да гласуват“, контрира Тошко Йорданов ("Има такъв народ") „Маските паднаха.

Ясно е кои са политическите сили, които се боят от свободния вот на българите зад граница. Страх ви тресе, страх!“, заяви Мая Манолова ("Изправи се! Мутри вън!"). Колегата й от групата Арман Бабикян посочи, че българите в Турция са гласували срещу турската власт на местния вот.

Председателката на парламента Ива Митева („Има такъв народ“) напомни, че в Конституцията е записано задължение за упражняване правото на глас, което в същото време е ограничено.

„Срам ме е от вас, честно да ви кажа, това не е политически дебат, защото в демократическата култура няма място за дискриминация! Нима по-малко българи са живеещите в Израел или в Турция? (...) Задайте си въпроса не кому плащат данъци, а защо те са навън. Просто ме е срам от вас!", каза доайенът на НС Мика Зайкова („Има такъв народ“).

Радев почва консултации за новата ЦИК

Чисто нова ЦИК ще отговаря за следващите избори за депутати. Тя ще е от 15 души, включително председателят, заместник-председателите и секретарят. В 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на ЦИК.Членовете й ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, като накрая целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента. Това стана причина ГЕРБ да обвини новите партии, че дават изборите в ръцете на Радев и вървят към диктатура.

Вот само с машини, но хартията остава. Ще се справят ли червените избиратели?

На следващите избори, които чукат на вратата, ще гласуваме само с машини, реши парламентът по предложение на "Има такъв народ". Изключение ще се прави за секциите с под 300 избиратели, в болниците и специализирани институции, както и когато непреодолими външни обстоятелства - като технически неизправности, правят невъзможна употребата на устройствата. При такива случаи ще се ползват класическите хартиени бюлетини.

И това гласуване бе съпроводено с люти словесни разпри. ГЕРБ бяха категорично против. Бившият шеф на парламента Цвета Караянчева обяви, че устройствата ще забавят процеса на гласуване. "На президента му трябваха близо 5 минути да се ориентира как да гласува на машина", изтъкна Караянчева. И вбеси залата. Червените депутати скочиха, когато тя обясни, че възрастните не могат да се оправят с устройствата.

"Сяда човекът пред машината, започва да се чуди как се случва това. Идва член на комисията и започна да му обяснява. Къде отива тайната на вота тогава?", каза Караянчева и отново намекна, че избирателите на БСП ще имат нужда от помощ

"Избирателите на БСП си гласуваха на машините и всичко беше наред", защити червения електорат соцдепутатът Иван Иванов. "Въведат ли се машините, дойде ли честността в секциите, ГЕРБ няма да печели", заяви и Георги Свиленски.

Ревизията на Изборния кодекс, предложена от "Има такъв народ" предвижда още промени, които в сряда вечерта бяха одобрени от правната комисия в НС. Според тях за първи път българите ще имат право да гласуват по пощата, но само в чужбина.

Видеонаблюдение в изборния процес ще има. ЦИК ще определя условията и реда, по който да става. Техническото обезпечение ще бъде осигурено от Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай