Министър Караджов с ключово решение за "Хемус"

Ремонтират близо 3 хиляди километра магистрали, пътища и съоръжения през тази година

Министър Караджов с ключово решение за "Хемус" | StandartNews.com

Близо 3 хиляди километра магистрали, пътища и съоръжения ще бъдат ремонтирани през тази година по преценка на областните пътни управления, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Общата сума за ремонта е 2,8 милиарда лева, като тези средства ще бъдат заложени в бюджета. Караджов допълни още, че строителството на автомагистрала "Хемус" оттук нататък ще се извършва само по законовия ред с обществени поръчки.

Заради по-високите цени на материалите в строителството, той съобщи, че в АПИ вече има писма от фирми, работещи по автомагистрала "Хемус", които в последните дни на миналата година са подали искания за индексация на цените.

Стана ясно още, че 

МРРБ стартира 4-годишна програма за основни и превантивни ремонти на пътищата от републиканската пътна мрежа. Ще бъде направен пълен одит на пътищата от клас I които са най-натоварени. 

„Започваме интензивно да работим с АПИ за узаконяването на всички отсечки от магистралите. След това ще обърнем внимание на тунелите при проходите „Петрохан", „Шипка" и този по протежението на АМ „Черно море”, уточни Караджов.

По отношение на ВиК сектора, от МРРБ обявиха, че основен приоритет ще бъде чистата вода за пиене. Според Караджов проектите за пречистване на водоемите у нас се броят на пръсти. През март ще бъде обявен за обществено обсъждане нов закон за ВиК услугите.

Ще бъде насърчено разделянето на битовата канализация от канализацията, която събира дъждовната вода.    

Предстои и проверка на всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконното строителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай