Милка Христова: СОС се провали с публичните предприятия

Столичният общински съвет пропусна възможността да изработи конкретна и работеща политика

Милка Христова: СОС се провали с публичните предприятия | StandartNews.com

Столичният общински съвет пропусна възможността да изработи конкретна и работеща политика за участието на Общината в публичните предприятия. Това каза заместник-председателят на групата на БСП и на Столичния общинския съвет Милка Христова, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Ние не подкрепихме доклада, не защото сме против приемането на такава политика, а защото не сме съгласни с начина, по който се изготви този документ и това, което ни се предлага като негово съдържание“, обясни социалистката.

По думите й Политиката за участието в публичните предприятия е един от най-важните стратегически документи, които следва да приеме всеки местен орган на самоуправление, включително и СОС. „С него се определят общите цели и приоритети, които Столична община си поставя като собственик на публичните предприятия. По същество касае ефективността на управлението на общинската собственост, респективно качеството на предоставянето на транспортни, здравни и комунални услуги, които са от жизнено важно значение за гражданите на София“, изтъкна Христова.

Според заместник-председателя на СОС на такъв стратегически документ, с изключително важно значение и при наличието на сериозни проблеми в работата и управлението на някои общински публични предприятия като „Топлофикация София“ ЕАД, „Чистота Искър“ ЕАД и други, се очаква при изготвянето му да бъде отделено особено внимание и организация. Включително Столичният общински съвет да проведе обществени консултации, с възможност за максимално широко участие в неговото изготвяне.

„А в случая ни се предложи доклад, изготвен от трима общински съветници“, посочи Милка Христова и допълни, че документът е много общ, силно теоретичен, с общи постановки, някои от които дори спорни.

„В предложената Политика липсват ясни цели и конкретни мерки. Например, като основни дългосрочни цели е посочено изграждането, възстановяването и подобряването на физическата и жизнена инфраструктура на столицата. Много по-ясно за гражданите би било да се посочи, че става дума за видовете инфраструктури - транспортна, инженерна, образователна, здравна, социална, спортна и друга, за да има конкретика при отчитането на изпълнението на тази политики. Не става ясно по какви критерии, например, ще се преценява изпълнението на физическата инфраструктура“, изтъкна общинският съветник от „БСП за България“.

Христова обясни, че социалистите не са удовлетворени и от формулирането на дългосрочните и краткосрочни цели, поставени на публичните предприятия по отделните дейности. „Например в сферата на здравеопазването – липсва акцент върху профилактиката, върху детското и училищно здравеопазване, привличането и задържането на медицинските кадри. Поради подценяване важността на въпроса, пропуснахме възможността да разработим един конкретен, работещ документ”, категорична е Милка Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай