Мермерски: Тръмп няма да спре Балкански поток

САЩ ще поставят правила, твърди преводачът на срещата в Белия дом

Мермерски: Тръмп няма да спре Балкански поток | StandartNews.com

 

Тръмп е доказал, че си държи на мъжката дума, няма новина в изказването на Дейвид Хейл. Това заяви по Канал 3 Йонко Мермерски, който бе преводач на срещата между американския президент и българския премиер в Белия дом през ноември. Така професорът отговори на въпроса дали Тръмп държи на думата си след като Борисов обяви, че държавният глава е казал, че няма да спре Балкански поток, а помощник-държавният секретар на САЩ преди дни заяви, че Америка е твърдо против втората тръба на газопровода за Европа.

Хейл не каза нищо ново, защото политиката на САЩ е за диверсификация на газа в Европа. Само това може да намали зависимостта на Стария континент от Русия, каза Мермерски и потвърди, че думите му не се различават от тези на Тръмп „дори със запетайка“.

Професорът отказа да съобщи подробни от срещата в Белия дом и да коментира думите на Борисов след нея като каза, че това не е негова работа. Според него обаче САЩ няма да спрат Балкански поток, но ще поставят условия, при които да се пусне.

Америка няма да допусне Русия геополитически да влияе върху Европа чрез енергия, повтори Мермерски.

Според мен за „Северен поток 2“ също ще има поставени правила, които да се спазват, каза той. Мермерски направи и коментар за германския канцлер. Според него Меркел не е най-коректният партньор спрямо Тръмп. Коментарът му дойде само ден след посещението й при Путин, където двамата демострираха топли отношения. Не мога да не забележа, че Меркел не играе чисто, каза Мермерски.

Още по-остър коментар той направи за френския президент Макрон и канадския му колега – Трюдо. Двамата вбесиха американският президент с държанието си в Лондон на последната среща на върха.

Макрон и Трюдо управляват големи държави, но им липсва харизмата при разговорите, каза Меремски. Той направи комплимент на Борисов като каза, че той е премиер на малка държава, но има политическия талант и за 5 минути са се „скалъпили“ с Тръмп. Мога да го сравня с Тодор Живков, който също беше много успешен за онова време, но „на него му беше по-лесно, защото си следваше ясната червената линия тогава“, заяви професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай