Менда Стоянова разобличи лъжите на Нинова

Дългът ще е 7, а не 10 милиарда, каза депутатката

Менда Стоянова разобличи лъжите на Нинова | StandartNews.com
  • Дългът ще е 7, а не 10 милиарда
  • Хазната е пълна
  • 230 фирми за 2 дни са поискали мярката 60:40

Откровени лъжи изрече лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента. Няма как да не избухнем в емоции. Дори и аз, като доста спокоен човек, не издържах. Това заяви в интервю за бТВ председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Коментарът й бе по повод вчерашното извънредно заседание на Народното събрание за приемане на бюджетната актуализация заради пандемията и извънредното положение. Стоянова разобличи и опроверга една по една лъжите на БСП.

Обстановката в Народното събрание е много изнервена, коментира Стоянова. И заяви: „Нинова повтори тезата на президента, че икономиката ще престане да работи окончателно, хората ще изпаднат в мизерия и глад, и трябва да спрем извънредното положение. Тя повтори няколко пъти, че хазната е празна. Всичко това просто не е истина и няма как човек да не реагира емоционално. Дори и спокоен човек като мен”.

За актуализацията на бюджета Менда Стоянова заяви, че към 31 март салдото на бюджета е положително с 12 200 000 лв. Не е празна хазната, но за да продължи да работи, държавата да изпълнява функциите си – здравна, социална, образователна система, система за сигурност, трябва да има приходи, каза Стоянова. Но подчерта, че приходите в хазната ще намаляват. Точно затова е необходима актуализацията.

Специалистите очакват спад на БВР с около 3%. Толкова са и очакванията на финансовия министър Владислав Горанов. По думите на Стоянова обаче една от най – мрачните прогнози е българската икономика да се свие с 6-7%. Към момента, обаче се говори за свиване от 3%, каза народната представителка. И обясни, че 2,3 млрд. лв. няма да постъпят като приходи в хазната. Това означава, че ще се появи дефицит, който да се покрие отнякъде и това е дългът.

Искаме нов дълг не от 10 млрд., както твърди президента, а от малко над 7 млрд. При сравнително умерена прогноза от 3 процента на спад на Брутния вътрешен продукт, само за увеличаването на Фонд безработица отиват 3 500 000. Отделно допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, обясни експертката. И заяви: „За България няма да бъде толкова тежко бреме, защото в последните години водихме добра фискална политика и сме втори в Европа по най-нисък дълг. Този дълг ще нарасне с 30 процента но е нисък 18 млрд. Под 20 млрд. е. Вижте страни като Италия, Германия, които имат държавен дълг, клонящ към 100 процента. Ще сме много, много далеч от това”.

„За мярката 60/40 също се говорят небивалици. Само за два дни има регистрирани 230 фирми. Мярката има за цел да подкрепи онези бизнеси, в които са се търсили работници, обучавали са ги“, каза Стоянова. И припомни, че фирмите в България са около 300 000, но половината от тях реално не работят. Според нея ръстът на безработицата се увеличи много, но това се дължи и на българите, които са се върнали от чужбина и се регистрират на борсата.

Менда Стоянова бе категорична, че няма и грам съмнение в правилността удълженото извънредното положение. „Всеки ден гледам брифингите на щаба. Казаха, че правителството се крие зад някакъв оперативен щаб. Това са сериозни хора, специалисти, които всеки ден обясняват, че това, което става по света, не трябва да се случва и тук и трябват дисциплина и ограничения”, каза народната представителка от ГЕРБ. И допълни: „Няма спор, че тепърва се чака пикът на заразяването”. По думите й самоограничение трябва да продължи и след това да започнем да се възстановяваме от кризата.

Решението за замразяването на депутатските заплати лично за мен е популистко, коментира Менда Стоянова. Трябва да вземем ясно и категорично решение каква част от заплатата си искаме да даряваме, добави тя. „Парламентарната група на ГЕРБ дари 100 000 лева на Министерство на здравеопазването. Сега парламентарната група ще вземе решение да даряваме половината от заплатите си, но не само за дарителската сметка на Министерство на здравеопазването", съобщи Менда Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай