Медицинският хеликоптер в Плана за възстановяване

В него влиза и системата за бърза реакция при инсулт

Медицинският хеликоптер в Плана за възстановяване | StandartNews.com

Спешната помощ по въздуха е един от проектите, които се добавят в Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов по време на отчета на служебния кабинет за първия месец от управлението му. Той направи разбор докъде е готовността на България за депозиране на Плана в Брюксел.  Целта на проекта за осигуряването на медицински хеликоптер е края на 2024 г.

Парите от Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени и ще дойдат в България тази година, категоричен бе Пеканов.

„Планът все още не е предаден. Има малко забавяне, което се дължи на две причини: политическото решение на нашите предшественици да не го подават и някои технически неизправности, които бяха оставени на нас да ги решим. При встъпването ми в длъжност намерих някои от критиките на Европейската комисия, по които ние работим доста активно“, допълни вицепремиерът.

Пеканов обясни забавянето и с желанието на служебния кабинет да подобри Плана за възстановяване и да направи промени така, че да има гаранция, че ресурсът ще се използва по най-ефективния начин.

„Не трябва да правим компромис. Това е важен стратегически проект за България“, подчерта служебният вицепремиер.

По думите му има 10 нови проектопредложения по Плана.

„Ние се опитваме да го подобрим в три измерения: да има повече контрол по това как тези средства ще бъдат изразходвани в бъдеще, да получим помощ именно в сферата как по-ефективно в бъдеще ще можем да измерваме ефектите от всички проекти, които са вътре. И не на последно място – да гарантираме, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а няма да се фокусират само в столицата или големите градове. Правим промени по някои приоритети, които смятаме за важни в сферата на образованието. Надграждаме текущия проект за изграждането на STEM кабинети като го допълваме с Национален STEM център, който ще даде възможност и на педагогическия персонал да се обучава и квалифицира в използването на тази нова инфраструктура“, обясни Пеканов.

По думите в Националния STEM център ще могат да се обучават и научните олимпийски отбори. Пеканов посочи, че се работи за надграждане и на проект в сферата на здравеопазването – система за лечение и терапия след получен инсулт.

„Искаме да не бъде само в столицата, а да има регионални центрове, които да дават достъп на хората“, посочи служебният вицепремиер.

 „Преработваме и част от текущите проекти. По около 50% от съществуващите проекти правим подобрения, като например по Програмата за икономическа трансформация, по Програмата за енергийна ефективност в сградния фонд. Увеличаваме някои програми, които смятаме, че са целесъобразни и досега не са намерили достатъчно място в Плана, например Програмата за финансиране на енергия в еднофамилни и многофамилни сгради чрез слънчеви фотоволтаични системи“, уточни Пеканов.

Служебният вицепремиер добави, че се работи и по реформи в Плана за възстановяване.

„Много важна реформа в социалната система, която Европейската комисия изисква от нас от години, се опитваме да я заложим в Плана. Също и реформа, която да стимулира и подпомага стартъп сцената, която може да е двигател на българската икономика“, посочи Атанас Пеканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай