Машинното гласуване не е гаранция за доверие

Доверието се печели по друг начин, а не чрез бюлетини и машини, каза Атанасова

Машинното гласуване не е гаранция за доверие | StandartNews.com

Повече от десет години ГЕРБ участва в избори и управлява по волята на народа. Два пъти бе подавана оставка на правителството. За съжаление на БСП победите ни продължиха и през миналата година на европейските избори и на местните избори. Единствените избори, които спечелиха БСП, бяха президентските, но там така и не се разбра кой и как е финансирал кампанията на Румен Радев. Това заяви в интервю за БНТ народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на правната комисия в парламента Десислава Атанасова.

,,Машинното гласуване в никакъв случай не може да е гаранция за доверието на българските граждани в политиците. Доверието се печели по друг начин, а не чрез бюлетини и машини. Иначе по отношение на самото машинно гласуване знаете, че Министерския съвет взе такова решение за осигуряване на средства за закупуване на машини за вота през следващата година", обясни Атанасова.

"Но все още е рано да се каже какъв точно ще бъде изборът на машини, но все пак е радостно, че имаше синхрон и съгласие между политическите партии за формирането на работна група по този въпрос. Също така все още е рано да се каже дали ще има или няма да има хартиени бюлетини наред с машинното гласуване, както е и рано да се каже дали е рентабилно и възможно да се осигурят машини за всички избирателни секции в чужбина. Поради тази причина бих искала да вмъкна идеята за електронно дистанционно гласуване, защото извън България живеят около два милиона наши сънародници и електронното гласуване би било доста по-лесно за тях'', коментира депутатката.

Тя изказа мнение и по въпроса с решението на главния прокурор Иван Гешев да нареди проверка на цялата приватизация в България. ,,Тази тема не е нова нито за ГЕРБ, нито за мен. Преди няколко години коментирахме въпроса с приватизацията. И тук искам да напомня, че през 2001 г. излезе от печат една книга на БСП, в която се твърди, че корупцията е основният елемент в управлението на СДС, но в тази книга се споменава и за приватизацията на ''Техноимпекс'' от страна на Корнелия Нинова. Това са известни факти и за БСП. Освен това ГЕРБ преди няколко години инициира такъв дебат за приватизацията, като първият адресат беше именно г-жа Нинова, но тогава тя нарече това ''пушилка''. Сега отчитам като катарзис желанието ѝ да подпомогне разследването на тази приватизация'', обясни Десислава Атанасова.

,,Правителството и службите работят заедно за по-чист въздух и справяне по проблема с водната криза в Перник. В периода между Коледа и Нова година премиерът беше неколкратно в Перник, а градът ще получи средства за изграждането на този водопровод'', припомни Атанасова.

Относно промените в Закона за хазарта тя подчерта, че това е било правилното и разумно решение. ,,Законът вече е подписан с указа на президента, което означава, че и той не е видял текстове, които да са противоконституционни, така че сме постъпили разумно'', отбеляза Атанасова.

,,Мога да кажа, че имаме рекорден бюджет. Спомнете си само преди години какъв беше бюджетът и какъв е днес - имаме ръст на доходите, всяка година се увеличават средствата за здравеопазване, за отбрана, за образование'', допълни в заключение народният представител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай