Мария Габриел обещава ваксина до края на годината

Нашият отговор в момента минава през науката, категорична е българския еврокомисар

Мария Габриел обещава ваксина до края на годината | StandartNews.com

Още в края на януари аз и моят екип осъзнахме, че кризата покрай коронавируса ще бъде наистина безпрецедентна. Нашият отговор в момента минава през науката, затова трябваше да реагираме много бързо, заяви пред Нова телевизия българският еврокомисар Мария Габриел.

„Фактът, че клинични тестове за ваксина срещу коронавируса ще започнат през юни месец само по себе си е изключително постижение. Досега най-бързо в историята ни една ваксина е създавана за 5 години. Ако успеем за 18 месеца да създадем и стигнем до голямото разпространение и достъпът до нея, това ще е голямото предизвикателство. Ние ще намерим ваксина до края на годината”, допълни тя.

След откриването на ваксина Габриел обясни, че има много регулаторни въпроси. „Тя трябва да бъде безопасна и ефикасна. Това означава много строго спазване на етични принципи, работа с национални регулатори и с Европейската агенция по лекарствата”, каза тя.

Българският еврокомисар посочи, че тя и екипът ѝ са мобилизирали 380 млн. евро средства, които да бъдат изразходвани за научни дейности, свързани с ваксината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай