Марешки първи предложи избори в края на май

Вови избори за НС се провеждат до два месеца след края на правомощията на предишното

Марешки първи предложи избори в края на май | StandartNews.com

Посочвайки дата за парламентарните избори през март 2021 г. като „дата в срок”, президентът Румен Радев не само умишлено пропусна някои важни детайли, но за пореден път той или някой от екипа му показват некомпетентност. Това заяви лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки, цитиран от пресцентъра на партията.

Коментарът му е по повод изказване на държавния глава, според когото изборите трябва да бъдат на 28 март 2021 г. и че това е срокът. По думите на Веселин Марешки, всяка дата от 26 март 2021 г. до 26 май 2021 г. също е „в срок”.

„Правомощията на 44-то народно събрание приключват на 26 март следващата година. Според чл. 64 от Конституцията на Република България, нови избори за Народно събрание се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на правомощията на предишното. Така че варианти за дати има много. Според нас от "Воля", най-добре е вотът да е на 23 май. Тази дата има няколко предимства. Първо – тогава има празници. Второ – времето е топло и това ще мотивира много повече хора да отидат до урните. Избирателната активност ще бъде най-важното на тези избори. Трето – да се надяваме по това време пандемията от COVID-19 да е значително намаляла в сравнение със зимните месеци. Така че очакваме, при избор на толкова важна дата за държавата, разумът и прагматичността да надделеят над тясно-партийния инат, който президентът продължава да проявява!”, заяви още зам.-председателят на НС Веселин Марешки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай