Манолова заплашва да се бори за кмет на София

Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят докрай, закани се омбудсманът

Манолова заплашва да се бори за кмет на София | StandartNews.com

Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят докрай, закани се омбудсманът Мая Манолова в интервю за бТВ по повод на слуховете, че ще участва на местните избори наесен. Общественият защитник допълни, че все още не е категорично решила, но заради трудността, с която работи по каузите си – се амбицира да направи нещо.

Манолова коментира, че машинното гласуване по време на изборите за Европейски парламент е доказало, че се крадат гласове. Тя обясни, че високият процент на грешки при отчитането на машинния вот, не е грешка на технологията, а на изборната администрация.

„Машините показаха, че не се отчитат гласове, подадени от гражданите, че се крадат гласове”, каза общественият защитник и аргументира думите си с копия на протоколи от Благоевград. На тях ясно се виждат десетките корекции.

„Така беше и на предишните избори и на местните избори, така ще бъде и наесен. Независимо, че са се подписали членовете на избирателната комисия, последният, които предава протокола, може да продължи да маже отгоре”, каза Манолова.

Омбудсманът показа и друг документ, според който малка партия няма гласове, като сбор от хартиено и машинно гласуване, но според софтуера на машината четирима граждани са дали своя вот за нея.

„Такива случаи са 40% от 3000 машини. Говорим за несъответствия, при които машинните гласове са повече от сбора между машинните и секционните. Това е причината да се махнат машините, защото те са свидетел как изчезват гласове на една партия. Ако ги няма машините, това не можем да го установим”, заяви омбудсманът.

Правната комисия прие на първо четене машинното гласуване да отпадне за местния вот

В началото на седмицата ГЕРБ изненадващо предложи да се отмени машинното гласуване на предстоящите местни избори. Аргументите – твърде скъпо е и има риск изборите да бъдат провалени.

Манолова обясни, че решението да има 6000 машини за местния вот през есента е било взето преди 4 месеца. По думите ѝ, аргументите, че е скъпо и се допускат грешки в протоколите – са били известни още тогава.

„Какво се промени? Какво накара управляващите и ЦИК да сменят своята позиция и да се откажат от машинното гласуване. „Скъпа играчка” за местните избори, но не е скъпа за следващите президентски избори. Това предлагат хората на г-н Дончев. За него е скъпа играчка за местните и парламентарните, но не е „скъпа играчка” за президентските и евроизборите”, коментира омбудсманът.

По данни на ЦИК един глас, пуснат през машина е струвал 59 лв., а с хартиена бюлетина 0,77 лв.

„Той можеше да струва и 159 лв., защото ЦИК вместо да купи машините, тя ги нае на цена, на която те се купуват. Попитах още при олевяването на поръчката: „Защо за 9 млн. лв. се наемат 3000 машини”. Отговор нямаше. Собственикът на фирмата, който е спечелил поръчката призна, че цената на наема представлява 70% от цената на машината”, посочи Мая Манолова и допълни, че други години машините са наемани на цена до 1800 лв.

Омбудсманът заяви, че ЦИК са издали методическите указания за попълване на протоколите едва 4 дни преди изборите. Тя каза още, че по това време обученията на членовете на Районните избирателни комисии са били приключили.

„Те не направиха адекватна информационна кампания, имаше секции, в които хората не бяха информирани, че има машина. В други – машината  с екрана към секционната комисия, застрашена е тайната на вота. Тези 30%, които гласуваха с машини е един добър резултат, при положение, че всичко се случи в последния момент”, посочи омбудсманът.

Мая Манолова заяви, че във вторник ще подаде Конституционна жалба срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай