Манолова: Притесняват се от моя номинация за София

Омбудсманът провери чрез приложението на НАП дали е от засегнатите български граждани

Манолова: Притесняват се от моя номинация за София | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова била сплашвана, защото има притеснение от евентуална нейна кандидатура за кмет на София, заяви тя пред Нова телевизия. Ясно е, че някой много се притеснява от моята кандидатура за кмет на София, категорична бе тя.

„Управляващите полагат усилия да ме амбицират, да ме ядосат, да ме сплашат“, каза Манолова.

Тя каза още, че отношението на управляващите към каузите и не е положително. „Вече 6 месеца отлежава Закона за ограничаване на правомощията на банките. Вчера отново беше направен опит граждани да бъдат противопоставени на други граждани“, поясни тя.

Каза, че се опитват да я сплашат и чрез медиите. „Чрез мръсните атаки в медиите близко до властта опитват се да ме заплашат, да ме накарат да не се кандидатирам“, обясни Манолова защо се опитват да я сплашат, а именно, за да не се кандидатира за кмет на столицата. Омбудсманът направи припомняме как е избрана за тази позиция.

„За мен гласуваха 129 народни представители. Гласуването беше тайно и официалната позиция на ПП на ГЕРБ беше против моята кандидатура“, коментира тя. Манолова заяви, че тогава е имала среща с ГЕРБ и те са били ясни, че няма да е подкрепят.

„Ако някаква част от депутатите от ГЕРБ са ме подкрепили, това е тяхно право, а г-н Цветанов беше публикувал, че е гласувал за моя конкурент“, добави тя. По думите и са я подкрепили всички парламентарни групи без ПГ на ГЕРБ. А относно кандидатурата за кмет на столицата тя каза, че решението как ще се яви ще бъде нейно.

„Решението ще бъде мое. Опитите да бъда сплашена няма да успеят“, заяви Мая Манолова и добави, че не е изплашена от атаките. „Това, което ще подкрепи моето окончателно решение, ще бъде интересът на гражданите“, категорично каза тя.

Личните данни Мая Манолова са изтекли при хакерската атака на НАП. Омбудсманът провери чрез приложението на НАП дали е от засегнатите български граждани.

Проблемът не е с моите неправомерно разкрити лични данни, защото данните ми така или иначе са публични, известен е и номерът на телефона ми и финансовото и имущественото ми състояние, но по този начин НАП не помага на българските граждани да се информират до каква степен са „похитени” техните данни, каза Манолова.

„Най-големият проблем е липсата на информация и липсата на желание и смелост от страна на институциите и държавата да информират гражданите и да ги предупредят за последствията. Има мерки, които вчера е издала НАП, с които се прехвърля отговорността на нотариуси, на банки, но в крайна сметка институциите не поемат никаква отговорност. Проблемът не е толкова дали ще трябва да си платим нови лични карти, а проблемът е дали няма да се появи някой друг Виктор Николаев или Мая Манолова някъде в Европа или извън Европа да извърши опасни неща. Хората наистина са притеснени”, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай