Манфред Вебер е категоричен, че България е изпълнила всички критерии за Шенген

Манфред Вебер е категоричен, че България е изпълнила всички критерии за Шенген  | StandartNews.com

"България се справи отлично през миналите години, изпълнени са всички критерии. Позицията на Европейската народна партия е, че Европа трябва да даде това, което обеща на бъларите", заяви кандидатът за шеф на Европейската комисия Манфред Вебер.

В речта си той призова Европейския съвет да приеме България в Шенгенското пространство и направи пряка връзка между сигурността в Европа и разширяването на Шенген. Според него пространството осигурява обща база данни, с която държавите да се справят много по-ефективно с престъпността.

Еврокомисията предложи увеличаване на средствата за контрол на границите. Вебер настоя за солидарност в борбата с нелегалната миграция.

"Инициативата на Жан-Клод Юнкер дава ясен знак, че това вече няма да е задача само на България, а общо усилие на европейско ниво - чрез финансиране, чрез бюджета на Европейския съюз и чрез дейността на Фронтекс можем да споделим тежестта, която в момента е в ръцете на българите", категоричен беше кандидатът.

Сигурност и граничен контрол са едни от основните политики на унгарския премиер Виктор Орбан, но въпреки това Европарламентът гласува резолюция за активиране на чл. 7 срещу Унгария. Манфред Вебер подкрепя Орбан и смята, че неправителствените организации в Унгария са под заплаха. По негови думи това не е окончателно решение, а покана за диалог.

"Основното ми послание е, че Европа трябва да остане заедно. Трябва да търсим единство. Аз съм строител на мостове, няма Европа на севера и юга, няма бедни и богати, има само една Европа - ние сме европейци и това искам да постигна като председател на ЕК", добави още Вебер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай