Външният министър на Скопие също скочи на България

Димитров заяви, че е невъзможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа

Външният министър на Скопие също скочи на България | StandartNews.com

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров заяви, че е невъзможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа, предаде МИА. Димитров коментира снощи пред Телма ТВ желанието на България македонският език и македонското малцинство да не бъдат включвани в рамката на присъединителните преговори на Скопие с ЕС.

ОТВЕТЕН УДАР!Овчаров:Братя българи,"За нами Москва!"

Външният министър на Северна Македония заяви, че езикът не е въпрос на признаване от държави и че в 21-и век никой не може да отрече правото на самоопределение и самоизразяване, особено в Европа. Той се спря и на политическата декларация между България и тогавашната Република Македония от 1999 г., според която двустранните документи се подписват на конституционните езици на двете страни, като подчерта, че тази клауза е напълно симетрична и реципрочна и в нея двата езика имат еднакво положение в комуникацията.

Димитров заяви, че македонската идентичност и език не могат да бъдат предмет на преговори, особено след подписването на Преспанския договор с Гърция, но също и защото Северна Македония не може да отстъпи по тези два основополагащи въпроса.

"Ние сме кандидати (за членство в ЕС) от 15 години, получихме "зелена светлина" на 26 март с подкрепата на България, която представи гледната си точка по въпроса в протокола от срещата. Нашата задача сега е да достигнем до разбирането, че никой не може да засяга нещо свято - езика и идентичността - и да построим общо бъдеще. Още повече, че споделената ни история не трябва да ни разделя, а да ни сближава. Това ще бъде много трудно, ще е нужна много работа и мъдрост. Не е възможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа. Ако българската дългосрочна цел е да бъде близка със Северна Македония, това сегашно оспорване ни раздалечава", подчерта Никола Димитров.

Междувременно разногласия между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ за датата на парламентарните избори се очертаха в интервюта на лидерите на двете партии Зоран Заев и Християн Мицкоски през телевизия ТВ 24, цитирани от МИА. Докато Заев настоява за максимално ранна дата, евентуално в средата на юни, то Мицкоски смята, че изборите могат да бъдат произведени най-рано в средата на юли.

Пред телевизията лидерът на ВМРО-ДПМНЕ снощи каза, че сега не е време за избори, а за преодоляване на въздействието на пандемията от коронавирус върху общественото здраве и икономиката. Мицкоски заяви, че не е правилно да се провежда предизборна кампания, докато страната брои новите заразени, а вероятно и смъртни случаи. Той предупреди, че самият изборен ден би представлявал риск от ново предаване на вируса. Според Мицкоски друг проблем е, че една политическа програма, написана през януари, не може да бъде вече използвана на тези избори. "Програмата (ни) беше разработена за избори през април, но икономическите тенденции се промениха и ние имаме нужда от нова програма, която включва нови капитални проекти, инвестиции", отбеляза Мицкоски.

Според лидера на ВМРО-ДПНМЕ изборите могат да бъдат проведени най-рано в средата на юли, защото държавната избирателна комисия ще има нужда от 50-60 дни за подготовка, дори и ако извънредното положение не бъде продължено след 16 май.

От своя страна в същото предаване лидерът на СДСМ и бивш премиер Зоран Заев каза, че е необходимо да бъде използван първият шанс за произвеждане на парламентарни избори. Според него оптималната дата е в средата на юни и ще има достатъчно време за това след изтичане на извънредното положение заради коронавируса, ако ситуацията го позволява.

Според Заев максимално бързите избори са важни и заради възможността от втора вълна на Ковид-19, отсъствието на функциониращ парламент и наличието на служебно, а не политическо правителство. Лидерът на СДСМ предупреди, че четиригодишният мандат на депутатите изтича на 11 декември, след което ще настъпи конституционна криза, ако дотогава не са произведени избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай