Македонски инат. Не искат решаване на спора с нас

62% от комшиите са против анекс към договора с България

Македонски инат. Не искат решаване на спора с нас | StandartNews.com

Близо 62 процента от гражданите на Република Северна Македония са против подписването на анекс към договора за добросъседство с България, в който да се дадат писмени гаранции, че Скопие няма териториални претенции и няма да се намесва във вътрешните работи на София. Това показва последната анкета на агенция „М Проспект“, направена по поръчка на телевизия „Телма“ и МЦМС, предава скопският канал „360 степени“, цитиран от Агенция "Фокус".

Една трета, или 33,5 процента, заявиха, че се съгласяват на подобен анекс, докато 4 процента не знаят, а 0,6 процента от анкетираните отказват да отговорят на въпроса.

По отношение на това дали и кога проблемът с България ще бъде преодолян, за да продължи процесът на европейска интеграция на югозападната ни съседка, 30,7% вярват, че това никога няма да се случи. Те са последвани от онези, които смятат, че разрешаването на спора ще отнеме период от една до пет години (21,8%), докато 15,2% от анкетираните вярват, че това ще се случи след по-малко от година. 15% смятат, че спорът ще бъде разрешен бързо след няколко месеца, докато 13,4% смятат, че това ще отнеме повече от 5 години.

Проучването е проведено в периода от 16 до 24 декември, по телефона, върху представителна извадка от 1000 респонденти, по пол, възраст, етническа принадлежност и местоживеене.

Допустимата грешка е + -3%, а нивото на доверие е 95%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай