Лукарски: Цената на дребно на бензина у нас е по-ниска от средната в ЕС

Лукарски: Цената на дребно на бензина у нас е по-ниска от средната в ЕС | StandartNews.com

Цената на дребно на бензина в България е по-ниска от тази в Европейския съюз, а цената на дизела е почти равна на средната ЕС. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски от парламентарната трибуна. Той отговори на въпрос от народните представители Мартин Димитров и Петър Славов за икономически-необоснованите високи цени на горивата в България.

„Не спорим по въпроса дали подлежи на административно регулиране и административен контрол от Министерство на икономиката ценообразуването на горивата", посочи той. По думите му, към момента действащ, съществуващ нормативен акт, който да дава право на Министерство на икономиката да регулира цените на горивата, няма. „Дай боже това, което се случва във Варна, да се случва в повече места на България. Това е пазарен принцип", коментира още министърът, цитиран от "Фокус".

Цената трябва да се съобразява с размера на акцизите, каза от своя страна Петър Славов. И уточни, че редица представители на бизнеса посочват, че в България има прекалено малка разлика между цените на отделните „играчи" на пазара, което би могло да свидетелства за наличието на картелно споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай