Кючюк: Трябва да взимаме смели и бързи решения

На срещата беше обсъдена темата с коронакризата, като лидерите обърнаха особено внимание на епидемичната обстановка

Кючюк: Трябва да взимаме смели и бързи решения | StandartNews.com

Държавните ръководители на либералите се срещнаха днес в Брюксел, преди Европейския съвет, за да обсъдят въпроси относно COVID-19, икономическото възстановяване, миграцията и отношенията с Турция и Русия. Евродепутатът на ДПС Илхан Кючюк участва в качеството му на съпредседател на АЛДЕ.

На срещата беше обсъдена темата с коронакризата, като лидерите обърнаха особено внимание  на епидемичната обстановка и настоящото положение с ваксините, както и наскоро приетия цифров сертификат за ваксинация. Участниците в срещата са категорични, че ще продължат усилията за координация, в отговор на пандемията, както и мерките, свързани с подпомагане на държавите членки за справяне с кризата. Междувременно разгледаха и оставащите пречки, свързани с правото на свободно движение в целия ЕС.

“Обсъдихме различни теми от външната политика до икономическото възстановяване след COVID. Пандемията ни показа, че трябва да взимаме смели и бързи решения. По време на лидерската среща преразгледахме прилагането на плана за възстановяване и устойчивост и икономическата политика на еврозоната. Повечето национални правителства представиха своите планове през април и май, с ясни етапи и цели за достъп до финансиране за възстановяване. Комисията вече одобри няколко от тях и това е съществена част от процеса за получаване на безвъзмездни средства и заеми, които да помогнат на държавите членки да се справят с икономическите и социалните последици от пандемията.„ заяви Илхан Кючюк.

Освен Кючюк, участие в срещата на върха взеха: френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на групата „Обнови Европа” Дачиан Чолош, вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова, изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер, премиерите Марк Рюте, Андрей Бабиш, Александер Де Кро, Кая Каллас, Михаил Мартин, еврокомисарите Дидие Рейндерс, Янеш Ленарчич и Кадри Симсън и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай