Купуваме норвежка подводница, ако е на добра цена

Дипломацията и мирът са нашата цел, каза Борисов след срещата си със Столтенберг в Брюксел

Купуваме норвежка подводница, ако е на добра цена | StandartNews.com

  • Дипломацията и мирът са нашата цел, каза Борисов след срещата си със Столтенберг в Брюксел
  • За да са сигурни нашите народи, трябва да инвестираме в отбрана, заяви генералният секретар на НАТО

„Дипломацията и мирът трябва да бъдат нашата цел, независимо, че се намираме в най-силната отбранителна централа в света – НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Премиерът Борисов изтъкна значението на възпиращата сила на Алианса.

„България се намира на много уязвимо място и затова дипломацията я поставяме на първо място. Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО“, заяви още българският премиер. Борисов добави, че принципът, който той защитава и на който държи, е отбрана и възпиране. По думите му това е и причината страната ни да инвестира значителни средства в сектора.

Борисов специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, изтъквайки огромните възможности на страната ни в индустриално производство по лицензи и в съвместно производство. „Ако така върви икономиката, освен за образование, здравеопазване, инфраструктура, ще заделим допълнителни средства и по тези пера“, уточни министър-председателят. Той отбеляза, че благодарение на повишаването на БВП в страната ни и растящата икономика, България отдели повече средства за армията – не само за заплати и ремонти, но и за закупуването на нови изтребители, и също така беше възстановено Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Наскоро българският парламент ратифицира и покупката на два миночистача от Холандия. „Ако така върви икономиката и бюджетът е на излишък, ще продължим да модернизираме българската армия, не само ВВС. Трябва да се насочим и към военноморския флот и сухопътните сили“, заяви още Борисов. И допълни: "Сега по същата схема, помолих колегата Столтенберг, Норвегия освобождава една своя подводница и ако постигнем добра цена, ще я купим. Единствената българска подводница стана музей. Имаме спартани, кугъри, пантери, но трябва да се насочим към военноморския флот и сухопътните сили. Нашите спецчасти са от най-добрите, тук е мястото да изкажа благодарност към нашите натовски съюзници към българските офицери и сержанти, които са на мисии по света."

Премиерът специално изрази своята благодарност за изключителния професионализъм на българските военни, които са на мисии.
Борисов отбеляза, че създаването на координационен център във Варна среща подкрепата и на НАТО. Премиерът Борисов изтъкна значението и на диалога с Русия. „Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, допълни министър-председателят.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса. За да са сигурни нашите народи, трябва да инвестираме в отбрана, посочи Столтенберг и добави, че с инвестициите в модерно оборудване и способности НАТО става по-силно, а България по-сигурна. Генералният секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е сред 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. „Повече учения, повече инвестиции в нашата съвместна сигурност – за това работим“, добави Столтенберг. Той специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за подкрепата по отношение на Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО. Столтенберг отбеляза още, че светът се променя и способността на Алианса също да се променя е причина и НАТО да е толкова успешен съюз. „Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана“, заяви още Йенс Столтенберг.

Столтенберг още веднъж изтъкна, че сигурността в Черно море е от първостепенно значение не само за региона, а за цяла Европа и координационният център във Варна ще спомогне това да се случи.

"Ние не се натискаме за координационен център. Аз винаги съм се изказвал срещу флотилии в Черно море. Когато има две силни страни, тогава платноходките плуват спокойно и проектите вървят. Ако на нещо сме се съгласили, то е евентуално за координационен център", уточниБойко Борсов. и продължи: "България никога не се е стремяла да бъде по-важна от друга държава. Г-н Столтенберг познава Сърбия, Турция още от премиер на Норвегия, има достатъчно знания. Ние не можем да заместим Турция, тя е на два континента, пази проливите. Никой не може да я замести!"

"България има своите задачи, роли и функции. Ние сме били южния фланг, само че на Варшавския договор. Тогава Турция беше основният ни противник", припомни Борисов. И цитира броя на самолетите и танковете, които е имала България тогава. След което направи извода, че дипломацията и мира са важни, но и възспиращата роля на отбраната.

"Едната страна е руският флот в Крим, отдруга е турският флот. Представятели се какви ракети и самолети ще трябват?! Дипломацията, надежността на нашите партньори... Турската страна на 100% си спазва договорката с нас, ние нямаме нито едно нарушение от турска страна и затова не наложихме санкции. Ние трябва на полето на дипломацията да се опитаме да възстановим отношенията и диалога между тези две страни. Нашата България се намира на много уязвимо място, столетия сме страдали. Единственият партньор, който може да ни пази, е НАТО. Докато има НАТО, аз ще съм спокоен, че ще го има и суверенитетът на България, защото ние сме губили суверенитет през годините", завърши Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай