Крум Зарков захапа Нинова. Право куме в очи

Не може БСП да е малко колелце в голяма коалиция. Не трябва да е незаобиколим фактор, а фактора, каза Зарков

Крум Зарков захапа Нинова. Право куме в очи | StandartNews.com

Битката за лидерският пост в БСП се развихри след като Корнелия Нинова сутринта скочи на Крум Зарков, че поддържал Истанбулската конвенция, а малко по-късно той й отговори право куме в очи, в какво се изразява разликата между тях и направи унищожителен анализ за резултатите от изборите.

Според Зарков участието на БСП в новия кабинет не трябва да е свързан само с постове и участие във властта, а предимно със защита на социалните искания.

„ Липсва ми онази червена линия, която да направи БСП не само една от присъдружните, не само партията с 26 парламентарни гласа, един-двама-трима министри, председател на Народното събрание и каквото и да било, а партията, която гарантира онази социална глътка въздух, необходима на българските граждани след едно десетилетие, маркирано от олигархично, корумпирано и крайно дясно управление, което направи на социалната политика да се гледа като на подаяние и на подхвърлени пари за помощ.“, заяви Зарков по БНР.

Според него е обидно БСП да мисли за себе си като малко колело в голяма коалиция, защото това не е ролята на единствената, най-голямата лява партия в страната.

Ролята ѝ не е да бъде незаобиколим фактор, а да бъде факторът. И тя има потенциал да го направи, смята Зарков.

Анализът му за загубата на изборите започна още с резултата от 4 април. Още тогава беше очевидно, че не става дума просто за загуба., а много силен сигнал, много силен удар, каза той.

Зарков припомни как първо е бил виновен ковидът, след това - машините, а на последните избори "имаше шанс, но той не бе оползотворен", каза Зарков.

Той заяви още, че нито президентът, нито служебното правителство са работили срещу партията.

Това, което видях обаче, е надигаща се вълна, която не беше срещу БСП, а по-скоро паралелна на нея, разпознаха други носители на това, което хората дълбоко искат да се случи – да се промени стилът на управление на държавата, добави Зарков.

Зарков припомни приноса на Нинова в първите години, когато е поела властта в БСП.

„Корнелия Нинова дойде в БСП през 2016 и аз твърдя, че тя тогава беше точният човек на точното място. Тя дойде, когато партията не беше в добра кондиция и успя с нейната енергия и воля да я вдигне. Тези битки - аз не се отричам от тях, бил съм част от тях. Реформата, която се проведе в БСП, допринесе до голяма степен за добрия ни резултат през 2017-а.

Между 2017-а и 2020-а ние бяхме единствената твърда парламентарна опозиция на един режим, който днес всички отричат, но само преди година и половина никой не смееше да гъкне срещу него. В парламента ние вършехме тази работа", заяви Зарков.

Той посочи и грешките на Нинова.

Според него след прекия избор на председател е трябвало да се тръгне към властта и да се затворят вътрешните фронтове. Вместо това е продължило соченето с пръст и затварянето на партията.

Малко по малко тази енергия, която бяхме натрупали, оттече във вътрешните противоречия, каза той

Зарков обяви и мотивите за промяна в партията:.

.“БСП не може да си позволи да продължи да изглежда като скарана със себе си политическа сила. Ако и този път отлагаме решенията, отново се снишим, отдадем се на политиката на щрауса, то не знам какво се очаква на следващите избори. Електоралният календар е безмилостен. След две години идват местни, най-тежките за всяка партия избори и най-важните и ако БСП не започне своята подготовка за тях сега, не знам какво очакват хората да се случи след две години.“

Запитан дали е сгрешил с избора си да заяви своята кандидатура за председател на БСП, Зарков поясни, че в БСП има „много хора с качества да бъдат председател и това би бил много интересен дебат, както и състезание“.

Зарков обяви и какво мисли за Истанбулската конвенция.

Повод бяхя думите на Нинова, която го упрекна, че той поддържа международния документ, както и джендър идеологията, но щял да срещне отпора на 80% от членовете на БСП, които били против.

Истанбулската конвенция се ползва за димка. Обикновено когато някой не иска да говори по дадена тема, развява  джендърството, подчерта Крум Зарков.

„Нямам никакъв проблем с факта, че тази конвенция няма да може да бъде ратифицирана в България. Но имам проблем с насилието, което се вихри, в това число с домашното насилие, в частност с насилието срещу жени“.

Според него не е ясно дали децата ни са заплашени от смяна на пола, но са заплашени от смяната на националността.

„ Ако ме прави джендър фактът, че аз съм автор на законопроектите, които БСП е вкарвала по тази тема, добре“, завърши Зарков.

Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай