Кристалина каза как да вдигнем икономиката

Светът трябва да мине към нисководородно развитие, каза шефката на МВФ

Кристалина каза как да вдигнем икономиката | StandartNews.com

Да се инвестира повече и по-бързо в преструктурирането на икономиката. Това съвет даде управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за БНТ.

Тя заяви, че тези инвестиции са важни и за България, като страната може да се възползва от европейски финансиране на подобни проекти.

Според нея световната икономика трябва да продължи да расте, но като мине към нисководородно развитие с използване на възобновяема енергия и рециклиране. Това означава нов цикъл за развитие и тласък към по-добро бъдеще. Георгиева обаче подчерта, че трябва да се вземат трудни решения, като да се сложи цена на това нисководородно развитие. "Днес средната цена е три долара на тон намалени въглеродни емисии и трябва да стане 75 долара на тон", каза шефката на МВФ.

Виждам шанс да коригираме траекторията на икономическото развитие, заяви Георгиева.

Според нея пандемията е довела и до отрезвяване и темата за климатичните промени не е отпаднала, тъй като сме осъзнали колко сме зависими от природата.

Георгиева изрази оптимизъм, тъй като в тази криза изключително бързо и координирано са взети действия да се спре упадъкът на световната икономика и да се предотврати "тотален крах", криза, каквато не е имало.

"Поставихме икономиката в едно замразено състояние. В същото време много бързо и гъвкаво се предоставиха финансови помощи на бизнеса и на хората, за да могат да продължат да функционират в тази много странна обстановка", заяви Георгиева.

"За кратко време се появиха много ваксини. Освен това в тази криза бързо и координирано се взеха действия да се спре упадъка на световната икономика и се предотврати тотален крах. Бързо и гъвкаво се предоставиха финансови помощи за бизнеса. Това е гигантска дейност, 16 трилиона долара е фискалната помощ", каза още Кристалина Георгиева.

"Уважение към закона, прозрачни контракти и да няма корупция, това е важно за МВФ. Стремим се към данъчна система, която да дава по-справедливо разпределение на приходите от данъци. Подкрепяме това да има универсален кооперативен данък. Да има справедливо облагане на дигиталните услуги", каза още Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай