Коя е Ива Митева, председателят на парламента?

За нея гласува рекордното мнозинство от 163-ма депутати

Коя е Ива Митева, председателят на парламента? | StandartNews.com
  • Влиза в екипа на Слави след като е чест гост в телевизията му, научният й ръководител проф. Друмева е топла връзка към президента

Коя е Ива Митева Йорданова - Рупчева,  избрана за председател на 45-тия парламент по предложение на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"? За нея гласуваха  163 депутати и тя стана третата жена – председател на Народното събрание, след Цецка Цачева и Цвета Караянчева, и двете от ГЕРБ.

Митева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград, сочи справка в официалната страница на Народното събрание.Завършва право през 1996 г. в Софийския университет. Професионалната й биография започва от кабинета на Иван Костов, като през 1998 г. е назначена за експерт в Министерството на правосъдието, чийто титуляр по това време е Васил Гоцев. 2 г. по-късно се мести в Народното събрание, където остава до самия край на 44-я му състав.

Преминала е през всички стъпала в парламентарната администрация - от държавен експерт до директор на Дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС".Митева е била кадър на ГЕРБ. В последните години при управлението на партията е директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в парламента и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии. Кабинетът й е бил не в Народното събрание, а в Партийния дом.

https://bntnews.bg/f/news/b/1103/b41b516a20f8b66fd200cc66607f88e5.jpeg

През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Като познавач на европейското право тя е била в помощ на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент.Народни представители със стаж дори припомнят как като шеф на правната комисия Данаил Кирилов се обръщал с респект към нея с “директор Митева”.

Ива Митева е задочен докторант по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Темата на дисертацията й е "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България", а научен ръководител - проф. Емилия Друмева.Преди това проф. Друмева, която сега ръководи правния екип на президента, е била неин шеф. Смята се, че чрез Друмева Ива Митева е една от топлите връзки между Радев и Слави Трифонов. Другата топла връзка е съпругата на президента - Десислава, която през 90-те години е работила с Трифонов в „Каналето“, пише "Епицентър".

49-годишната юристка Ива Митева е сочена и от ляво, и от дясно за един от най-добре подготвените парламентаристи. Тя е добре позната и сред депутатите, и сред медиите. Администрацията на законодателния орган също я харесва, а справка на Lupa.bg разкрива, че е работила еднакво добре както с покойния шеф на НС Йордан Соколов, така и с Мая Манолова, Цвета Караянчева, Михаил Миков.Митева е един от ключовите експерти за поправките в Изборния кодекс. Участвала е и в писането на последните промени, включително и в протоколите поотделно да се отбелязва преференция за всеки кандидат за депутат.Била е и член на експертните екипи към временните комисии на Народното събрание за промени в Конституцията на Република България. Опитът й в Народното събрание е свързан с изготвянето на правни анализи, становища и предложения по законопроекти, включително относно тяхното съответствие на Конституцията.От 2017 до 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програмата за следдипломна квалификация на Института за публична администрация и СУ. В момента е хоноруван преподавател в НБУ. Владее английски език

Ива Митева е избрана за депутат за първи път на 4 април 2021 г. от 23-ти избирателен район в София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов. Попада в листата на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" след участия в телевизията му. Тя е била чест гост в предаването „Студио Хъ“, където водещ е заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов. Била е и в листата с кандидати за депутати от Разград.  Омъжена е и има едно дете - дъщеря й Мила е тийнейджър и е нейно точно копие. Запалена е по фитнеса, фенка е на холивудската звезда Майкъл Фасбендър и не пропуска уикенд в родния си Разград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай