КНСБ подкрепи Фандъкова за нов мандат

Поне 900 лв. заплата за медсестрите в училища иска синдикатът

КНСБ подкрепи Фандъкова за нов мандат | StandartNews.com
  • Поне 900 лв. заплата за медсестрите в училища иска синдикатът

Столичният кмет Йорданка Фандъкова получи подкрепата на КНСБ за нов мандат. Синдикатът оцени положително работата й пред последните 4 години, а лидерът му Пламен Димитров заяви, че Споразумението за сътрудничество между КНСБ и столичния кмет Йорданка Фандъкова е изпълнено. От своя страна Фандъкова пак каза, че ще съобщи дали ще играе отново на местните избори през септември. Дотогава за нея е важно да получи оценка за работата си от различните съсловия и организации в столицата, защото никога не е давала предизборни обещания, които не може да изпълни.

Поне 900 лв. заплата за медицински сестри в училищно и детско здравеопазване в София поиска КНСБ от Йорданка Фандъкова. Това може да стане на две стъпки – една до есента и още една на 1 март следващата година, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Предстоящите местни избори няма да попречат на това решение, тъй като бюджетът за следващата година се готви сега и трябва да бъде готов до края на октомври, обяви лидерът на КНСБ.
Градоначалникът Йорданка Фандъкова отиде в синдиката, за да отчете свършеното по споразумението между двете институции, подписано през 2015 година. За да се срещнат с нея дойдоха почти всички лидери на синдикати, част от системата на КНСБ –Янка Такева, СБУ, Кръстьо Боянов от ФНСДУО, Божидар Митев от Независима синдикална федерация на енергетиците, Екатерина Йорданова, СТСБ, Васил Яначков от федерация „Металици“, Станислав Почекански от Федерацията на музикалните и танцови дейци.

Организацията даде добра оценка на изпълнението на споразумението със Столична община. Големият минус отново е заплащането в чувстителни сфери, заяви Пламен Димитров.
Част от тях са училищното и детско здравеопазване, където не са достигнати нивата на Колективния трудов договор в системата, сферата на културата, на социалните дейности като Агенцията за социално подпомагане, домовете за възрастни хора и др.

Там могат да се направят конкретни стъпки още сега и да се заложат нови увеличения в следващия бюджет, заяви Пламен Димитров.
Синдикатът на българските учители дава висока оценка на кмета Фандъкова, заяви председателят Янка Такева. Като най-голям проблем СБУ отчита недостига на места в детските градини. По думите на Янка Такева се очаква до средата на следващия мандат този недостиг да бъде преодолян.

В транспорта също е постигнато изключително много, заяви лидерът на СТСБ Екатерина Йорданова. Тригодишното споразумение, с което заплатите в дружествата, част от столичния транспорт ще се увеличават с по 10 на сто до 2022 година, е уникален пример за цялата страна как с диалог може да се развиват общинските дружества, посочи Йорданова.
Тя даде за пример и работата с общината по отношение на младежките и женските политики, където София е съизмерима с европейските си събратя.

Преди четири години получих голяма подкрепа и доверие от КНСБ с много ясни задачи, които бяха включени в предизборното споразумение, заяви кметът на София. „В това споразумение се съдържат не напразни и безотговорни обещания, а се съдържат ясни ангажименти, които бяха подплатени с реалистичен анализ за възможностите на града. Днес беше отчетено изпълнението на това споразумение и за мен е изключително важен фактът, че се отчитат изцяло изпълнени ангажименти, поети преди началото на този мандат“, добави Фандъкова. „София безспорно е водещата икономика в България, 40% от БВП се произвежда тук и затова е важно да се даде ясна перспектива за развитието на икономиката на града. Изискванията свързани с заплащане, с доходи на хората, разбира се трябва да се свържат с приходите в града и в държавата“, обясни столичният кмет. "Затова заложихме и залагаме на създаване на условия за развитие на икономиката, чрез инвестиции в двете най-важни сфери инфраструктура и образование. Заложихме на много ясни приоритети и постигнахме тези резултати, благодарение на това", каза още Фандъкова.

В Столична библиотека заплатите през последните 4 години са скочили драстично. При 360 лв. тогава, сега средната заплата е над 900 лв., подчертаха от федерация „Култура“.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна и някои числа за софийската икономика:
През първото тримесечие на 2019 г., средната работна заплата за София –град е 1656 лв. или с 37% по-висока от средна за страна (1 028 лв.). Наетите лица са 774 639 бр., и представляват 33.4% от общо наетите за страната. От тях наетите в бюджетната сфера са 94 842 бр., или 12,2% от общо наетите в София-столица. Средната им работна заплата е 1437 лв. или с 15.2% по- висока от средната за страната (1247 лв.)
За четиригодишен период (първо тримесечие 2015-2019 г.), средната работна заплата за София-столица се е повишила с 40%, при средно за страната с 41%, отчете още лидерът на КНСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай