Кметицата на Габрово готова да хвърли оставка

Тя подчерта, че в Габрово няма ромско гето, махала или училище

Кметицата на Габрово готова да хвърли оставка | StandartNews.com

Кметът на Габрово Таня Христова обяви тази сутрин пред нова телевизия, че е готово да си подаде оставката, ако ситуацията в града налага това.

Тя подчерта, че в Габрово няма ромско гето, махала или училище. В петък Общинският съвет е приел декларация по отношение на възникналия протест. "Вчера по време на извънредната сесия на Общинския съвет се реши единодушно и се изготви обръщение към гражданите, с което категорично заяви, че внушенията и манипулациите за това, че в Габрово целенасочено и организирано се внасят или привлича роми, е невярно твърдение. Категорично се заявява, че в Габрово няма ромски гета, махала, нито ромско училище. /.../ В Габрово няма концентрирано присъствие на роми. Хора, които живеят незаконно - нямам такава информация", каза тя.

Христова уточни, че едно от изискванията, за да получиш общинско жилище в града, е да си живял е него поне 10 години. Тя беше категорична, че в Габрово няма настанени лица в незаконни жилища. "В момента продължава мероприятие, започнало в предишни години, за събаряне на незаконни сгради", обясни Христова и потвърди, че и тези дни са били събаряни сгради.

„Най-важното, което трябва да направим сега, е да върнем реда и спокойствието в Габрово”, заяви кметът.

По време на протеста в петък вечерта са установени седем лица с боксове и метални палки. Това каза директорът на Жандармерията Красимир Добрев също по Нова телевизия. Съставени са им актове и са освободени.

До напрежение на третия пореден протест на гражданите на Габрово не се стигна. „В петък вечерта нямаше никакво напрежение. На площад „Възраждане” бяха изградени символични КПП-та за проверка на лица със съмнителни багажи. След като се събраха гражданите за протест, след около 40 минути тръгнаха на мирно шествие през града”, обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай