Кирилов си пожела взаимодействие на системите

Данаил кирилов произнесе първите си думи пред медиите след избора за министър

Кирилов си пожела взаимодействие на системите | StandartNews.com

Има нужда от положително, ефективно и конституционносъобразно взаимодействие на всички системи в независимата съдебна власт, бяха първите думи на новоизбрания министър на правосъдието Данаил Кирилов пред репортери в Народното събрание.

„Продължаваме да следваме стриктно актуализираната стратегия за реформа в съдебната реформа. Искам да подчертая, че ситуацията е изключително благоприятна с оглед положените усилия досега. Има възможност да отчетем много сериозен напредък. Следваме изпълнението на задачите, които бяха поставени в последния мониторингов доклад“, заяви Кирилов и отбеляза, че стремежът е да бъдат изпълнени стриктно съветите на ЕК.

„Откъм законодателна страна имаме положителна среда на законодателните промени, но това не е основание да спираме работата. Като председател на правна комисия съм подчертавал, че имаме съществени изменения в трите основни процесуални кодекса, които регулират динамиката и живота на съдебната власт. Смятам, че подобряването на тези режими ще продължи“, каза още той. По думите му има нужда от положително, ефективно и конституционно съобразно взаимодействие на всички системи в независимата съдебна власт.

На въпрос как ще коментира изказването, че ще бъде предан на „корупционния ред“, Кирилов посочи, че това е отвъд добрия тон и правото. „Бих искал да кажа на всички, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите юристи както в Народното събрание, така и в независимата съдебна система“, каза още той.

Във връзка с това кой ще бъде следващият председател на правната комисия Кирилов посочи, че е участвал в обсъждането на този въпрос с консултативно становище. „Има възможни варианти, затова не бих искал да предрешавам такъв въпрос“, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай