Кирилов: Не правим закон заради отзоваването на Лозан Панов

До края на юли ще се справим със закона за отзоваване на тримата големи в Темида, заяви правосъдният министър

Кирилов: Не правим закон заради отзоваването на Лозан Панов | StandartNews.com

"Темата за възможността за отзоваване на тримата беше въведена още преди две години. Критиците искаха уточняване за режима на отговорността им. И именно това искам да използвам, а не отзоваване или прекратяване на мандата. Търсим принципни решения. Този режим не се създава за Лозан Панов. Той има политическо говорене, което според мен е несъвместимо", каза правосъдният министър Данаил Кирилов.в предаването "Беновска пита" по Канал 3 относно възможността за отзоваване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Тази цел юристът от ГЕРБ си постави при поемането на овакантения от Цецка Цачева пост.

"Не би следвало да се оставя съмнение е, че каквито и промени да се предложат, те могат да засегнат независимостта на институцията – прокуратура, ВАС, ВКС", увери Кирилов.

"Проблемът е как главният прокурор ще го разследва друг прокурор. Или как главният съдия ще го съди друг прокурор. Затова е прието, че те трябва да равни. Имаме изследване на европейските съдебни системи. Те не стигат до тази параноичност като при нас. Отново сме пионери в това", заяви Кирилов.

"Следващата крачка е да започнем общественото обсъждане. По закон трябва да е два месеца и ще направим така, че дебатите да са интензивни. Според мен ще се справим до края на юли месец", обяви министърът относно проекта за закон, според който да могат да бъдат отзовавани тримата големи.

"Въпросът за мен е дали имаме еднаква цел с Лозан Панов за реформа в съдебната система. Моята цел е доверие, за неговата не знам", каза още Данаил Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай