Кирил Петков възмутен от поскъпването на газа, иска смяна в КЕВР

Петков разкри, че още не е разговарял с шефа на КЕВР, а само с енергийния министър

Кирил Петков възмутен от поскъпването на газа, иска смяна в КЕВР | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков очаква председателят на КЕВР Иван Иванов, както и останалите членове на регулатора, които са с изтичащ мандат, да бъдат сменени в скоро време. "Надявам се януари месец да я видим тази смяна", каза Петков в интервю за Нова телевизия.

Петков разкри, че все още не е разговарял с председателя на КЕВР, а само с енергийния министър. "Не искаме да влияем директно. Те са независим орган, но според мен това не беше естествения скок на цените", каза премиерът и обясни, че е разбрал от медиите за покачването на цената на газа с 30% от 1 януари.

"Като се заклехме като правителство и същия ден КЕВР увеличи цената на тока и трябваше да влезем в мораториум, имах колебания дали е било преднамерено, но с второто решение сега, на 1 януари с увеличение цената на газа, доста ясно показва, че този орган не си върши работата, както трябва. Неговата цел е да защитава публичния интерес, да се съобразява с пазара, но и да измисли най-добрия начин крайните потребите да са защитени, а това тяхно решение не показа това. Това решение не беше обсъдено с мен, беше на затворено заседание и ме изненада, особено фактът, че ще е 30%. Това, което видях с това решение, видях ниво на преднамереност", посочи Петков.

Още преди март може да бъде прекъснат мораториума върху цените на газа и тока, посочи премиерът. Първо обаче трябва да се направи анализ върху цените и да се подсигури, че са спрени всички течове от системата. "Има тип игра от ГЕРБ с датата за мораториума. Странното е когато имаме толкова важни задачи за решаване и е глупаво, когато започнем да си играем някакви игрички. Имат повече опит за такива игрички, но не ни ли е целта да имаме по-добра и работеща държава. Тук няма победители и победени. Тук има или сме направили правилното решение, или грешното", каза премиерът, но добави, че мораториумът е бил правилно решение въпреки, че бе предложено от ГЕРБ.

Не е вярно, че държавата плаща по 90 хил. лв. всеки ден глоба за строежа на интерконектора, както е посочил Борисов скоро, обясни Петков. "Не ние плащаме 90 хил. евро, а налагаме наказателни плащания на строителя по интерконектора. "Толкова много години тази връзка се строи и да не е завършена. Хубавото е, че с премира на Гърция, като се срещнахме, той каза, че иска да бъде завършена по-скоро, а аз му обещах, че ще му изпращам всяка седмица статус на строежа", каза Петков и обвини "Булгаргаз", че също не си е свършил работата, за да измисли как да вкарва по-евтиния азерски газ.

Министър-председателят е разговарял с представители на бизнеса, също както с президента, след Коледа и са обсъдили цената на тока. Още първите дни на януари се очаква да се направи среща и с министъра на енергетиката, каза Петков. "Общия пакет от помощи към бизнеса е около 1,5 млрд. лв. Държавата обаче ги няма тези пари. Ние само преразпределяме. Трябва обаче да се внимава и да не свикнем, че държавата винаги ще преразпределя, защото или ги взема от другите бизнеси, които плащат, или от бъдещото поколение", обясни Кирил Петков.

Петков каза, че всяка сутрин се събужда със статистика колко легла са заети в болниците и колко са новозаразените с коронавирус. "Ако всички не си кажем: "Ще направим всичко възможно обществото ни е да е здраво, бизнесът да не затвори, децата ни да ходят на училище", каза Петков, насърчавайки повече българи да се ваксинират.

Говорил с вътрешния министър Бойко Рашков и го помолил за кампания срещу фалшивите сертификати. "От днес всеки починал от ковид, който е ваксиниран или се е водил ваксиниран ще бъде проверен от МВР. Фалшивите където се издават, МВР ще отиде на адреса, където този сертификат е направен и ще направи проверка. Тази новина би трябвало да вкара в риск хората, които правят това действие", обяви Кирил Петков.

Премиерът призна, че не желае да се налага локдаун, но ако болниците се препълнят, ще се наложи властта да наложи най-тежката мярка. Следващите 3 седмици ще са решаващи, за да се прецени как ще се развие поредната вълна на заразата. "Втората ми дъщеря има диабет тип 1 и въпреки че е на 14 години тя бе първата ваксинация, която вкъщи направихме", обясни премиерът, говорейки за семейството си.

Бърза, явна, ефективна работа на групи в областите култура, интеграция, икономика и др. ще работят за подобряването на отношенията ни с Македония, обясни премиерът. Българската позиция е ясна. "Аз вярвам, че добросъседството трябва да е водещо и вярвам, че това добросъседство изисква много работа. Трябва да работим заедно", каза Петков.

Във връзка с изказванията на министъра на отбраната за разполагането на допълнителни сили на НАТО на българска територия, премиерът коментира, че подобни решения се вземат от министерския съвет. "Никой министър не разполага със собственото си мнение по цялостни въпроси, касаещи българския народ. Това решава министерски съвет", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай