Кирил Петков: От БСП не са говорили с нас

С Румен Радев също не са провеждани разговори за включването му в следващ служебен кабинет

Кирил Петков: От БСП не са говорили с нас | StandartNews.com

„Много се надявам, че този бюджет ще бъде приет. Всичко друго би било абсолютна безотговорност. Умолявам даже всички политически партии, независимо, че явно ще идват избори, да се стегнат и да приемат отговорното решение, че този бюджет трябва да бъде приет, преди да бъде разпуснато това Народно събрание.“ Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков пред БНР. 

Запитан водени ли са разговори с него от страна на БСП за участие в правителство, той каза: „Никой не е говорил с нас“. Допълни, че с държавния глава Румен Радев също не са провеждани разговори за включването му в следващ служебен кабинет.

До този момент го играем много екипно в служебното правителство и за мен това би било поемане на отговорност по правилния начин, изтъкна Петков.

В отговор на въпрос, ако не го видим в следващо служебно правителство, ще прави ли нов политически проект, Кирил Петков коментира:

„Нека го говорим, когато стане факт. Не мога това да го казвам в момента. В момента съм служебен министър, който трябва да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната. Какъв е най-добрият начин да го направим, ще бъде много сериозен разговор не само с нашите съмишленици, но и с нашите семейства, с нашите партньори. Трябва да помислим внимателно, но знаем, че България има нужда от още промяна“.

За съвместното решение с Асен Василев и Николай Денков да участват в служебното правителство и за евентуално бъдещо продължение той уточни:

„Рамката, в която бяхме, заедно взехме това решение да влезем, беше дадена от президента. За мен това е единствения формат, в който бих влязъл в политическа роля, експертна роля – където имаме обща визия, но как се постига тази визия, имаме пълна свобода и никой не ти вдига телефона, никой не ти казва нещо“.

Петков беше категоричен, че от както е служебен министър е поддържал комуникация с президента, но нито веднъж не е получил насока как да направи определено нещо.

Той определи като абсурдни евентуални негови лидерски намерения към „Да, България“, чийто председател е Христо Иванов.

Петков отказа да назове посредника от „Има такъв народ“, който е осъществил връзка с него преди срещата му със Слави Трифонов. Той коментира атаката на ИТН и отказа му за участие в кабинета на партията така:

„В едно съм сигурен – тази готовност да изкажат всякакви неверни неща, включително и за бизнесите ни, за мен поражда супер много съмнения. Има една линия, отвъд която не съм десен човек – 42% от пенсионерите да са под линията на бедност не е ОК за мен. В последния месец само ни вкарват в обяснителни режими. Ние по два дена в седмицата прекарваме на наказателната скамейка в парламента“.

Относно канадското му гражданство, министърът на икономиката коментира:

„Оттук нататък единственото, което би ми било интересно, е решението на Конституционния съд. Не съм ходил до Румъния. Даже няма много какво да се гледа в този сертификат. Това не зависи от канадските власти“.

„Конституционният съд е единственият, който може да говори по тази тема и трябва да отчете кога българската държава приема отказа за валиден“, подчерта Кирил Петков, като нарече казуса „екзотичен“. По думите му случаят с неговото гражданство би отворил вратите за много други българи, които искат да променят страната.

Петков не отчита казуса като своя грешка, защото е бил абсолютно убеден, че отказът от чуждо гражданство е валиден. Той потвърди, че към днешна дата няма нито един канадски документ. „Трите партии, които ме атакуваха по този казус, бяха ИТН, ДПС и ГЕРБ“, допълни министър Петков.

Разкритията в ББР не са най-големият проблем, а реалното спиране на 850 заема, които са били в процедура на одобрение и са били на финалната права да бъдат дадени, подчерта Кирил Петков. По думите му средният размер на тези заеми е бил над 50 милиона. Неговата версия е, че със слагането на таван на кредитите от банката засегнати са реагирали.

„Промяната в България е съвсем възможна и не е толкова трудна, колкото всеки се опитва да я обясни. Ние като отбор имаме енергията да го направим“, декларира още Петков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай