Кирил Добрев: Нинова превръща БСП в златен пръст

Изключиха ме, защото не ме искат на конгреса, каза Добрев

Кирил Добрев: Нинова превръща БСП в златен пръст | StandartNews.com

Превръщат една 130-годишна партия в златен пръст. Винаги ме е било страх да не влезем в ролята на "Атака" или ВМРО. Това коментира изключеният преди Нова година от БСП Кирил Добрев в интервю за бТВ. Емблематичният социалист бе отстранен от соцпартията в дните между Коледа и Нова година на неприсъствено заседание на Националния съвет на БСП. Решението по единствената точка в дневния ред бе взето на подпис без да се даде никаква възможност на Добрев ад се защити. Саморазправата с основния опонент на лидера в оставка Корнелия Нинова предизвика лавина от гняв в БСП. Организациите в София и в Перник твърдо застанаха зад Добрев, като пернишните социалисти поискаха изключване на Нинова. Срещу решението за изключване на Добрев се обявиха младежката организация и топ социалистите Крум Зарков, Весела Лечева, Костадин Паскалев, Велислава Дърева и много други.

Никой не може да изключи БСП от сърчето ми, обяви тогава Кирил Добрев. Днес той потвърди, че остава бесепар и няма намерение да участва в друга политическа сила или да прави нова такава.

Разделението в БСП е по оста соцпартията - Румен Радев. Нинова "не може да преживее, че има по-популярен и по-обичан от социалистите човек", каза Добрев и допълни, че редовите членове на партията "обожават" държавния глава.

Добрев разкри, че от година и половина в БСП тече процес на дискредитирането на президента. Основна роля в това имала партийната телевизия, като атаките били с разрешението и активното действие на част от ръководството на БСП. Същите хора направили опит да провалят преизбирането на Радев за президент.

Добрев даде за пример и информацията, че бившият началник на кабинета на Румен Радев - политологът Калоян Методиев, който се превърна в основен негов критик, ще оглави кабинета на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. В момента Калоян Методиев оглавява институт "Рего".

"Днес Нинова назначи за началник на кабинета си бившият лидер на младежкото СДС, който беше изхвърлен от президентството и който плю по президента. Задавам си само един въпрос - от 80 хил. члена на БСП как нямаше нито един достоен да оглави кабинета й, а той отиде при един провален седесар. Някой иска да подмени генофонда на БСП", каза още Добрев. Той бе категоричен, че в момента тече трансформация на БСП - от демократична в лидерска партия.

"Точно преди Коледа си говорихме с приятели, че ръководството на партията ще търси начин да ме освободят до конгреса и че това ще стане на неприсъствено заседание. Голямата ми изненада е, че се случи между Коледа и Нова година. Познах, защото отдавна върви една трансформация в БСП и така се получава когато умира една демократична партия и се ражда една лидерска партия, в каквато се превръща БСП. Тя неглижира своите органи и омаловажава тяхното влияние и търси изключване на най-сериозните си опоненти", коментира още Добрев. И разкри мотивите за изключването му от БСП.

"Изключен съм, защото съм изразил своето мнение към работните групи - че едва ли не са музейни експонати и не съм подкрепил решение на Националния съвет да участваме във властта. Казал съм, че по-скоро трябва да влезем във властта, но без да имаме министри. Освободен съм затова, че съм организирал протести пред "Позитано" 20. Там бяха над 400 човека. Трудно бих могъл да организирам такова множества - областни и общински председатели с много авторитет в БСП. И едва ли биха се вързали на един Киро, ако не го преживяваха всичко това, което се случва. А неофициалният мотив е, че просто това ръководство не ме иска на конгреса. Имам около 11 хиляди подписа. Твърди се, че задкулисно съм ги събирал при положение, че аз го обявих публично", допълни Добрев.

"Гонят ме за две неща, които са темели на свободата - едното е свободата на словото, другото - правото да изразявам собственото си мнение", категоричен бе той. "Конгресът на БСП има много прост сценарий - от близо 2-3 седмици хората от ръководството звънят по страната на наши другари и обясняват - вижте, няма нужда да правим избор. Другарката Нинова стои много стабилно. Ето, вече сме във властта, тепърва предстоят назначения по бордове и сега нямаме нужда от избор. 99,9 процента съм сигурен, че този конгрес ще вземе решение Нинова да остане до края на мандата. Апропо, след това ще следва втори, докато паднем под 4-процентовата бариера ще си работим с нея", допълни Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай