Христо Иванов не отстъпва: Няма да сме виновни за нови избори

Демократична България брани Асен Василев

Христо Иванов не отстъпва: Няма да сме виновни за нови избори | StandartNews.com

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов не отстъпва. Той даде остър отговор на Тошко Йорданов, който по-рано днес заяви с политическа декларация, че ДБ има амбицията да кадрува кабинета на ИТН. Тласката нещата към следващи избори, каза Йорданов и попита Христо Иванов и Мая Малолова какви игри играят и кой е врагът им – Борисов или ИТН.

"Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство", коментира в кулоарите на парламента Христо Иванов.

По думите му, от ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН.

"На нито един от трите въпроса не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти", каза още Иванов.

"Какво значи да се откажем от Асен Василев, в какъв смисъл, какви обвинения. Избрахме тези трима министри, защото има много голямо обществено одобрение и се борят срещу непорочните практики. Чакаме ИТН за следващия им ход. Все още не сме се отказали да ги подкрепим", заяви Христо Иванов.

„В последните дни ние участвахме в разговори, както си ги представят от „Има такъв народ“ и както те ги структурират. Вчера направихме оценка и счетохме за необходимо да я споделим, защото освен разговорите, които се водят при закрити врати, ние имаме и публична отговорност към нашите избиратели, когато става дума за процеса, който ще доведе до излъчване на правителство.

Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, днес не получи отговор. Ние поставихме въпрос първо – ще има ли ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики, или просто ще продължим да водим раздумки. Второ – поставихме въпроса за хората и техните качества. Използвахме примери, дадохме стандарт с трима души, които атакуваха схемите на ДПС. Самите колеги от ИТН са ги канили за преговори”, продължи Иванов. И допълни: „И трето – поставихме фундаменталния въпрос за това формулата, която ще бъде предложена, да има разграничение не само от ГЕРБ, но и от ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор“, повтори Христо Иванов.

 „Ние оставаме в очакване колегите от ИТН да дадат формулата и да кажат дали всъщност ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики. Никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формира убедителна политическа формула“, заяви съпредседателят на ДБ. И отсече: „Тласкаме страната към това да се излъчи едно управление, което наистина може да я промени. Ако не можем да го излъчим в този парламент, новите избори няма да бъдат въпрос на това, че ние сме ги предизвикали. Ще бъдат необходимост, защото така функционира демокрацията.”.

Въпреки това Христо Иванов остави вратата за разговори с ИТН отворена.

Ние не сме се отказали от това отговорно да опитаме в рамките на първия мандат да бъде излъчено такова правителство. Просто поставихме въпроси, но вместо отговори получихме персонални атаки, които не правят чест на никого, каза Христо Иванов.

 „Искаме ясен политически ангажимент, а не просто разговор по посока на Луната“, посочи той. И заяви: "Очакваме, за да проявим отговорно отношение да се видим на среща с тях.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай