Демократична България се отказа от мандат

С 27 депутати не можем да заявим претенция за съставяне на правителство, заяви той

Демократична България се отказа от мандат | StandartNews.com

Демократична България, която даваше ясни заявки за реализиране на кабинет, ако получи третия управленски мандат, даде заден.

"Да, ние сме политическа сила във възход. Но избирателят ни отреди пето място. Не смятаме, че с 27 депутати можем да заявим претенция за съставяне на правителство", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по време на консултациите с президента Румен Радев за съставянето на правителство. Заедно с него на разговорите бе  и ген. Атанас Атанасов. На консултациите участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Не смятаме, че трябва да сме първостепенна част за съставяне на правителство и да ни бъде връчен мандат, каза Иванов. Той подчерта, че мнозинството от българските граждани са гласували против поредно управление на ГЕРБ. Възложиха се надежди на "Има такъв народ" и ако бъдем потърсени за разговори, ще подходим изключително отговорно към тези разговори, като отговорно ще обсъдим както състава, така и програмата и мнозинството на управление, обясни Христо Иванов. Той подчерта, че условия няма да поставят, но кабинетът трябва да отговаря на важни за тях критерии, за да го подкрепят.

"Не смятаме, че ние можем да заявим претенция за мандат. Но ако втората политическа сила не е успяла да създаде управление на промяната, много е трудно ние, бидейки пета политическа сила, да направим това", каза още Иванов.

"От една страна трябва да гледаме дългосрочно на големите предизвикателства, от друга страна трябва да си дадем сметка, че ако вървим към едни бързи предсрочни избори, трябва да сменим дневния ред, за да направим всичко възможно, за да отидем към едни още по-честни и прозрачни избори. Затова и сме готови с промени в Изборния кодекс", допълни съпредседателят на "Демократична България".

"Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният представител отново намери своето представителство ваше лице в парламента. Отреди ви важна роля в народното събрание и в общия политически дневен ред в страната", откри разговора Румен Радев.

"Вие сте единствената коалиция, която заяви готовност и внесе проект за промяна на Конституцията, който все още не може да достигне до пленарна зала заради недостатъчно подписи, които може би ще продължат да растат", уточни държавния глава и похвали "Демократична България" за инициативите за нормативни промени, които е поела коалицията още от началото на 45-ото Народно събрание.

"Балансът е труден, но се надявам, че с вашата експертиза и опит ще бъдете активна страна в намирането на решения", продължи президентът. Той каза, че е длъжен по конституция да не изключва нито една опция и попита десните, ако хипотетично им възложи мандат, дали биха го реализирали.

"Всички участници в тази централна конституционна процедура носим отговорността да разчетем правилно както вота на гражданите, така и повелите на времето. Изправени сме пред три кризи едновременно. Първата криза е здравната, втората криза са икономическите последици. Страната е на прага на икономическа депресия. Необходима е модернизация", каза Иванов.

"Третата криза е тази на държавността. Управлението, което си отиде, е натоварено с тежки проявления на дълбоката институционална криза в страната. Тази криза не започва и не завършва с това управление. Затова ние не просто трябва да приключим 10-годишното управление на Борисов и да си отдъхнем, но трябва да вникнем в дълбочина и да разберем предпоставките за тези институционални кризи", добави съпредседателят на "Демократична България". Корените на институционалните кризи според Иванов са в конституцията, затова "Демократична България" внася промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай