Хр. Иванов: Парламентарната република трябва да бъде възстановена

Всички сме в една лодка, заяви съпредседателят на "Демократична България"

Хр. Иванов: Парламентарната република трябва да бъде възстановена | StandartNews.com

Кирил Петков, Асен Василев и екипът им от "Продължаваме промяната" успяха да обединят приоритетите на четири партии, които са различни като идеология и агрегатно състояние и да съставят правителство от техните представители. Това заяви в "Още от деня" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той призна, че ще има трудности пред подобна конструкция, които са породени именно от различията, но отбеляза, че в момента излизаме от период на униформеност, в който решенията се съобразяваха единствено с волята на Бойко Борисов.

Поставили сме управлението в карантина спрямо носителите на корупционния вирус, така че то да започне да се чисти, допълни Христо Иванов. Той не изключи възможността депутати от ГЕРБ и ДПС да подкрепят реформи, които ще помогнат България да се освободи от корупционните зависимости, но подчерта, че няма как техните върхушки да не бъдат поставени в изолация. Според него по друг начин прокуратурата не би могла да си свърши работата.

"Ако можем да преминем към нова политическа култура, ако сме различни, но можем да работим заедно по конкретни теми и различията да не са кризи всеки път, когато ги има, това е добър знак и ще е отрезвяване на всички участници за това, че всеки може да има всякакви претенции, но ако фокусът е върху това, което можем да свършим - нещата стават малко по-лесни", коментира Иванов.

Според него съдебната реформа и електронното управление, което пък означава административната реформа, са два вектора на дълбока промяна на българската държавност. По думите му, ако правителството успее да ги проведе, това би решило дълбоките причини за политическата криза.

"Съдебната власт е поставена във все по-дълбока ситуация, особено що се отнася до прокуратурата, на недоверие, бламиране от страна на обществото. И докато ние не рестартираме съдебната власт така че да позволим общественият договор да започне да се прилага, ние няма да можем да излезем от тази политическа нестабилност. Излизането от тази нестабилност ще оформи нов политически пейзаж", очерта той.

Според съпредседателя на "Демократична България" българското общество много пъти досега е имало очаквания за борба с корупцията и същевременно ДПС винаги е било част от измамата и измяната на това да има борба с корупцията. "Много важно обаче е да отбележим, че това управление не зависи от ГЕРБ и ДПС." Така той коментира изказванията днес от трибуната на парламента от ПГ на ДПС, че и други правителства са били посрещани с ентусиазъм.

Според Христо Иванов конституционни промени биха изисквали гласове от опозицията. "Ако тя реши да потърси истински път към нормализацията, а не да се надява да изчака известно време, да запази своето състояние и там върхушката да оцелее някак си корупционно, надявайки се пак да се добере до шведската маса на управлението", категоричен е Иванов.

Той не се съгласи с твърдението, че всеки носи отговорност за министрите от своята квота, като каза, че "всички сме в една лодка. Ние сме гласували доверие на мандатоносителя да проведе тези преговори и да състави това управление, вероятно всеки от нас има съмнения, но всички ние ще трябва да работим заедно, за да проработи всичко това, защото иначе отговорът на избирателя ще бъде лош. Всички ние трябва да работим за това парламентарната република да бъде възстановена", каза още Христо Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай