Херо Мустафа: Три с-та са приоритетите ми

Сега е времето да се надградят двустранните ни отношения, каза посланикът на САЩ

Херо Мустафа: Три с-та са приоритетите ми | StandartNews.com

Три ще са основните приоритети в работата ми – свързаност, сътрудничество и справяне с  корупцията. Това са големите три с-та, върху които ще се фокусирам и съм оптимистично насторена за бъдещето на двустранните ни отношения. Това заяви американският посланик Херо Мустафа в първото си телевизионно интервю по БТВ, което даде часове преди да замине за Вашингтон за утрешната среща между американския президент Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов.

От месец съм тук, но обичам вашата красива страна, вашия народ. Уча вашия език и се занимавам усърдно. Не е сложен езикът, но за мен е важно така да покажа уважение към великата ви нация, заяви Херо Мустафа. По-късно тя сподели, че любимата й дума е: Благодаря.

Срещата в Белия дом е изключително важна, за да се демонстрира силата на двустранните ни отношения, но и те да бъдат издигнати на ново ниво, каза посланикът и добави, че е важно да се види какво още може да се направи в няколко сфери – и във военната област, и по отношение на националната и енергийната сигурност, и по отношение на увеличаване на търговията и инвестициите, както и по отношение на върховенството на закона и борбата срещу корупцията..

Херо Мустафа категорично отрече, че посещението на Борисов във Вашингтон е награда за покупката на Ф-16, а заяви, че то е демонстрация на силата на двустранните отношения и голяма възможност те да се надградят.

Това е точното време да се обсъдят много неща в двустранните отношения. Да видим къде сме и какво можем да направим в повече, добави Мустафа. Тя отново подчерта, че САЩ силно подкрепя услията ни да защитим националния суверенитет и това ще е тема на разговорите в понеденик.

Не вярвам да се коментират конкретни случаи, но е важно да се провиводейства срещу злонамерени външни влияния, каза посланикът.

България има дълга и горда история, но трябва да признаем, че като модерна държава и с нова Конституция, тя е млада демокрация. Трябва да се фокусираме върху върховенството на закона и не трябва да се отклоняваме от този фокус. Оптимист съм в тази посока, защото когато има върховенство се постигат високи резултати, каза посланикът.

По повод избора на Иван Гешев за главен прокурор г-жа Мустафа каза, че борбата срещу корупцията  и върховенството на закона е както приоритет за САЩ, така и особено важно за българските граждани.

Насърчаването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията е процес, върху който трябва да се съсредоточим, защото когато гласовете на хората се чуват, тогава може да се постигне максимално разгръщане на потенциала на нацията.

Този просперитет може да се постигне само с различни мнения, с независими медии. Израснах в къща, в която гредах баща си как пише. Знам колко е важна и отговорна е разследващата журналистика, каза Херо Мустафа.

За мен е важен приоритет и опазването на културното наследтво, затова правим неща за промотирането на бг културата. Имам много голям респект към българските традиции и култура, каза посланик Мустафа и завърши интервюто с думите: Да живее българия и българският народ!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай