Хаос с пенсиите. Три различни решения

Депутатите се карат какво са приели

Хаос с пенсиите. Три различни решения | StandartNews.com

Три различни решения за увеличението на пенсиите приеха депутатите по време на второто четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

ВИЖ ОЩЕ: Приеха го! По 120 лв. бонус за пенсионерите до края на годината

Депутатите първо отхвърлиха предложението на ДПС за 120 лв. месечна добавка към всички пенсии през октомври, ноември и декември 2021 г., за което са заложени допълнителни 200 млн. лв. Зам.-председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов обаче поиска прегласуване и решението бе прието. За него гласуваха ГЕРБ и БСП. Според правилника на НС то повече не може да бъде прегласувано и е в сила.

Но след обявена от председателя Ива Митева почивка бе одобрено и предложението на ГЕРБ за 100 лв. добавка и увеличаване на разходите на НОИ с 245 млн. лв. И това предложение бе подкрепено от ГЕРБ, БСП и ДПС.

В залата настъпи хаос. "Има такъв народ" поискаха прекратяване на заседанието, но предложението не бе прието. Малко по-късно след ожесточена размяна на реплики мина и третото предложение за вдигане на пенсиите - на "Има такъв народ". То е за увеличаване на минималната пенсия от 300 на 370 лв.

Така от 1 октомври 2021 г. минималната пенсия става 370 лв. Досега тя бе 300 лв. Служебното правителство искаше да бъде увеличена на 340 лв. В крайна сметка депутатите приеха предложението на "Има такъв народ" тя да бъде 370 лв. "За" гласуваха общо 148 депутати, против бе само един от ГЕРБ и останалите 21 "въздържали се" също бяха от ГЕРБ. Причината за отрицателния вот е, че от партията настояваха за своето предложение от 100 лв. бонус към пенсиите, а не окончателно повишаване на пенсиите.

Малко по-късно избухна нов скандал - именно за минималната пенсия. Стана страхотна бъркотия. Уважаеми колеги от ляво, вие искате да вдигнем пенсиите на 490 лв. ли? Минимална пенсия 370 лв. плюс 120 лв. добавка? Няма лошо, аз съм пенсионер. Но така сблъскваме пенсиите - какво става със средната? Тя отива на кина, заяви икономическия експерт на "Има такъв народ" Мика Зайкова.

Не искаме да ни обвинят, че не подкрепяме пенсионерите, ако Мая Манолова и "Има такъв народ" не оттеглят предложението си, ние ще подкрепим и 490 лв., и 1000 лв., каза Георги Гьоков от БСП.

Нашето предложение за 120 лв. бонус за трите месеца до края на кодината е алтернативно на идеята на ИТН за вдигане на минималната пенсия от 370 лв., идеята не е кумулативна, обясни д-р Хасан Адемов. И заяви: "Българските пенсионери са равни пред кризата и трябва равно да бъдат подкрепени". Нашата молба е да подкрепим българските пенсионери, за да изкарат кризата, каза д-р Адемов.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай