Хамид Хамид: Правителството беше и остава вредно

Той беше категоричен, че няма как някой да ги обвинява в съглашателство с ГЕРБ

Хамид Хамид: Правителството беше и остава вредно | StandartNews.com

Ситуацията в момента е тежка, изходът не е толкова лесен - предупреди в интервю за БНТ заместник-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

Според него ще бъде направен опит за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, но дали ще бъде с премиера Борисов или без него, ще стане ясно следващата седмица.

"Трябва да се види дали на същото мнозинство ще разчита министър-председателят, или ще се търси в рамките на това Народно събрание нов формат и ново мнозинство", каза Хамид.

Той припомни, че през 2017 година Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание е казал, че това правителство е вредно за обществото и попита защо тогава никой не ги е чул.

"Още тогава им беше предложено да съставят правителство на малцинството, т.е. поне до евроизборите им гарантирахме подкрепа без да участваме в управлението, само и само да не бъдат включвани без необходимост националисти във властта. За съжаление г-н Борисов избра грешния път, изтегли късата клечка и резултатите ги виждаме", припомни депутатът.

Според него сегашните незавидни резултати са вследствие на съставянето на едно популистко националистическо правителство, което вместо да прави реформи, вместо да ускори развитието на държавата в икономически, в европейски план, е тръгнало по пътя на най-малкото съпротивление.

Не сме се обидили, смяхме се, защото човек, когато се притесни и постои малко време на слънце, говори неща, които няма как да кореспондират с реалността. Няма как да имаме министри в тоя кабинет. Ние винаги сме гласували против него, подчерта Хамид Хамид в коментар на оставките на тримата министри Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Решението за тези оставки беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов с областните координатори на партията. По време на заседанието координаторите на партията поискаха от Борисов освобождаването на тримата министри с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

Той беше категоричен, че няма как някой да ги обвинява в съглашателство с ГЕРБ. Ако имат предвид някои важни законопроекти, които ние сме подкрепяли, ние сме ги подкрепяли, защото те са съответствали на програмата на ДПС.

"Целта на Борисов е да бъде запазен самият Борисов, защото ако искаше да спаси ГЕРБ като партия, още преди 2-3 седмици да беше подал оставка и да беше спечелил едни нови избори. Според мен вече е много късно", коментира още Хамид Хамид.

Няма политическа партия, която да пречупи ДПС, категоричен беше Хамид. "Колкото и да се опитват да сатанизират ДПС, ДПС има здрава основа, здрав фундамент и верни избиратели. Всичко добро предстои за ДПС", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай