Кацаров: Правителствена болница да стане детска

Така най-бързо ще имаме национална педиатрия, каза министърът

Кацаров: Правителствена болница да стане детска | StandartNews.com

Призив към депутатите да се откажат от Правителствена болница /Болница „Лозенец” в София/ отправи здравният министър Стойчо Кацаров. Ние нямаме нужда от такава болница. А тя е най-добре и най-луксозно оборудвана. Защо да не се откажем от нея в името на болните дечица?!, заяви Кацаров по време на изслушването му в парламента за изграждане на национална педиатрия. Той подробно обясни защо не е възможно да се изгради нова педиатрична клиника на отредения за това терен.

Изграждането на детската болница на напълно ново място, различно от двора на "Александровска", ще отнеме 6 до 7 години. В „Александровска” пък нов строеж можело да има само, ако изоставеният бъде съборен напълно и започне ново изграждане.

Здравното министерство се обърнало към столична община за подходящ терен, но получили отговор, че в момента в района на околовръстното шосе в София няма такъв.

Правителствена болница може да запази многопрофилния си характер, може да дадем само част от нея на дечицата. Може сравнително бързо да бъде преустроена. В двора й може да се строи – цял нов корпус за дечицата, каза Кацаров.

Идеята Болница „Лозенец” да стане педиатрия е от 2018 г. Имаше правителствено решение за това, каза Десислава Атанасова. ГЕРБ го вкара в парламента, но бе подкрепено само от ДПС, всички останали бяха против, заяви още тя. И каза, че ГЕРБ подкрепя идеята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай